Volledig scherm
foto ter illustratie © Thinkstock

Carillon stadhuis Zierikzee van slag door computerstoring

ZIERIKZEE - Het carillon in de toren van het stadhuis in Zierikzee is van slag geraakt door een computerstoring. De voorgeprogrammeerde melodietjes klonken sinds  afgelopen weekend opeens tien minuten na middernacht. Normaal zwijgt het klokkenspel in de avonduren, tot de volgende ochtend.

Het probleem ontstond bij het overschakelen van het repertoire, vertellen stadsbeiaardier Janno den Engelsman en technisch medewerker Cor Groen van de gemeente Schouwen-Duiveland. ,,Op 6 januari was er een overgang van kerstliedjes naar liedjes die meer toepasselijk zijn voor januari. Daarbij is iets mis gegaan in de programmering die zorgt voor het automatisch afspelen van de melodietjes", aldus Den Engelsman. Groen: ,,Dat moment van overschakelen in de computer gebeurt standaard om tien over twaalf 's nachts. Maar de bedoeling is dan wel dat dit in alle rust gebeurt. Nu stond er kennelijk ergens een knopje aan wat uit had moeten staan en kon iedereen in de binnenstad meegenieten." 

De gemeente kreeg dinsdag één melding van een omwonende over het euvel. ,,Toevallig was er die dag een servicemonteur van de klokkengieterij Eijsbouts in de buurt", vertelt Groen. ,,Hij had al snel in de gaten wat er aan de hand was en heeft dat in het systeem gecorrigeerd. Als het goed is moet het nu weer als vanouds stil blijven in de binnenstad."  Den Engelsman: ,,Ik hoop maar dat de inwoners van Zierikzee er niet al te veel van wakker hebben gelegen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement