Volledig scherm
© Martin Ommering

'Camera Brouwerseiland was ander verhaal'

BROUWERSDAM - De camera bij de surfspot aan de Grevelingen stond niet op Schouws grondgebied, en dus hoefde de gemeente Schouwen-Duiveland er geen toestemming voor te geven.

Dat antwoord geeft wethouder Wout van den Berg op kritische vragen van de SP, met betrekking tot Brouwerseiland. "Sinds Pasen hangt er één camera bij de surfspot", laat de wethouder via zijn woordvoerder weten, "maar dat is op grond van de gemeente Goeree-Overflakkee. Dus daar hebben wij niks over te zeggen. Of de camera er nu nog hangt, is mij niet bekend."

Geen toezicht

Over de vraag waarom die camera was toegestaan, terwijl er zo veel procedurele moeite moet worden gedaan om er eentje bij overlastplaatsen zoals bij de bushalte in Bruinisse, voor elkaar te krijgen, kon de wethouder kort zijn. "De camera van Brouwerseiland is geen cameratoezicht. Die hangt, of hing, er puur voor de projectontwikkelaar om te bepalen hoeveel gebruik er wordt gemaakt van de surfplas. De camera filmt, of filmde, van grote afstand, zonder dat mensen herkenbaar in beeld komen."

Gemakkelijk SP-raadslid Anita de Vos vindt dat de wethouder ‘zich er wel heel gemakkelijk vanaf maakt’. „De camera is dan wel bevestigd op grondgebied van Goeree, maar filmt auto’s van ónze bezoekers en inwoners zijn wel degelijk duidelijk vastgelegd. Als deze beelden worden gebruikt om aan te tonen dat de surfspot en Brouwerseiland prima naast elkaar kunnen bestaan, mag ik toch op zijn minst verwachten dat het college van Schouwen-Duiveland tijdens intercollegiaal overleg met de buurgemeente de privacy en rechten van ónze bezoekers en inwoners waarborgen.”