Julie slaat piepers, zus Danique en broertje Hugo kijken toe.
Volledig scherm
Julie slaat piepers, zus Danique en broertje Hugo kijken toe. © Dirk Jan Gjeltema

Burghse Dag laat zich door hevige wind niet klein krijgen

BURGH-Haamstede - Vooraf werd gevreesd voor code geel. De drukbezochte 29e editie van de Burghse Dag liet zich door de hevige wind niet zomaar klein krijgen. Overal opgetogen bezoekers. Julie Vroegh (8): ,,De dag is geslaagd als iedereen plezier heeft gehad.”

Aan sommige zaken konden bezoekers zien dat de Burghse Dag vanwege de weersomstandigheden toch wat anders verliep dan anders. De grote Zeeuwse vlag werd niet geplaatst. De grote tent werd verstevigd met extra bigbags met zand. Marktkooplui werden geïnstrueerd door de marktmeester om hun kramen te verzwaren. De Zwarte Parels, een team van zwarte Friese paarden, kwamen niet. Door de voorspelde storm durfden de ruiters het niet aan om hun dierbare parels over bruggen en dammen te transporteren.

Wind

,,Je moet zelf voor de wind zorgen”, legt Jeroen Coopman uit. Hij legt een sjabloon van een vlinder op het papier voor hem en demonstreert de 3-jarige Femme en haar moeder hoe je door het blazen met de toverstift, als een soort airbrush, een mooi gekleurd geheel krijgt. ,,Iedereen kan toveren”, prijst hij zijn waar aan. Coopman zit in één van de eerste kraampjes aan de Hogeweg. ,,Ik ben tevreden over het weer. Mijn kraam is verzwaard. Helaas kan ik de wind niet wegtoveren.”

Julie Vroegh (8) probeert in het Ot- en Sienstraatje juist de schijven door de gaten in de sjoelbak te toveren. ,,Leuk deze Oudhollandse spelletjes zonder elektriciteit”, zegt ze. ,,Thuis hebben we geen sjoelbak. Oma uit Haamstede wel.” Samen met haar broertje Hugo (7) en zus Danique (10) en moeder zijn ze uit het Brabantse Goirle op bezoek bij oma in Zeeland. Oma staat van een afstandje glunderend toe te kijken. ,,De dag is voor mij geslaagd als iedereen plezier heeft gehad. Ik heb net nog op een pony gezeten om te ringsteken”, vertelt Julie verder. ,,Vijf raak, eentje mis.”

Quote

Ik ben diverse jaren op de Burghse Dag geweest en geniet altijd volop

Ruth Frisch

Ruth Frisch (71) wordt geraakt door de twee ploegende knollen op een braak stukje grond op de Boerenmarkt. Ze kijkt bewonderend naar het noeste stukje arbeid dat de paardenkrachten tentoon spreiden. ,,Dit doet mij zo aan vroeger denken. Toen ploegden de paarden zo op het land achter ons huis in de Duitse deelstaat Sasken-Anhalt, bij Leipzig. ,,Zo mooi om te zien. Ik word er gewoon gelukkig van”, aldus Frisch, die tegenwoordig in de Rotterdamse wijk Den Esch woont. Ze is in Burgh-Haamstede bij vrienden op bezoek. ,,Ik ben diverse jaren op de Burghse Dag geweest en geniet altijd volop.”

Nieuwe voorzitter

De 29e Burghse editie was voor Mariska den Hartog de eerste editie als voorzitter van de Stichting Burghse Dag. Ze volgt Ben Meddeler op die 18 jaar voorzitter was. Den Hartog, (ze is d’r eentje van Schoonaard) is in het dagelijks leven journalist, actief in diverse besturen en kan zich, ook al is ze een geboren stadsmeisje, geen mooiere plek op aarde bedenken om te wonen dan Burgh. In haar openingsspeech, met naast zich burgemeester Gerard Rabelink, voor wie het de laatste Burghse Dag is, zei ze: ,,Het weer vandaag is behoorlijk onstuimig. Waar mogelijk zijn er extra maatregelen genomen voor de veiligheid. Hopelijk houden we het grotendeels droog. Bezoekers wil ik een hele mooie Burghse Dag wensen. Maak plezier, kijk uw ogen uit, drink, eet en geniet, want vandaag is het feest op Burgh. Burghje Boven!” En zo was het. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement