Er waren paardenkrachten in actie te zien tijdens de Burghse Dag, maar er waren ook andere PK's te bezichtigen tijdens een oldtimershow.
Volledig scherm
Er waren paardenkrachten in actie te zien tijdens de Burghse Dag, maar er waren ook andere PK's te bezichtigen tijdens een oldtimershow. © Dirk Jan Gjeltema

Burgemeester van Burgh legt na 18 jaar voorzittershamer neer

BURGH-HAAMSTEDE - Ja er sloegen twee pony's op hol, maar daar merkte het publiek niets van. En er werden 120 wespensteken uitgedeeld, dus de EHBO had het er druk mee. Maar voor de rest was het een perfect verlopen 28ste Burghse Dag, zegt Ben Meddeler, die zijn laatste editie als voorzitter meemaakte.

Meddeler, voor deze dag 'de burgemeester van Burgh' kondigde zaterdagmorgen tijdens het openingswoord zijn afscheid aan. ,,Ik ben 24 jaar bestuurslid geweest, waarvan 18 jaar voorzitter. Ik was 14 jaar toen ik vrijwilliger werd en doe dit nu 50 jaar. Dus je kunt wel raden hoe oud ik nu ben." Meddeler vindt het tijd voor nieuw bloed en nieuwe ideeën. Hij blijft wel bij de Burghse Dag betrokken als vrijwilliger. ,,Want ik vind dit veel te mooi om mee te stoppen."

Eigenlijk vindt de voorzitter de week voorafgaand aan het evenement het mooist. ,,De hele opbouw met al die vrijwilligers, die saamhorigheid: daar geniet ik van. Op de dag zelf word je een beetje geleefd. En weet je wat ook altijd bijzonder is? Het opruimen aan het eind van de dag. Je weet niet wat je meemaakt. De straten van Burgh zijn nu voor 99 procent leeg en eigenlijk nog schoner dan voor het evenement", zegt hij zaterdagavond, enkele uren na het einde van de Burghse Dag. 

Breien

Burgemeester Rabelink mocht voor het eerst op de Burghse dag proberen ringen te steken tijdens het sjezenrijden. Een van zijn concurrenten was zijn eega, in een andere koets. Hij stak mis, zij raak. ,,Ik moet ook gaan breien, net als zij", gaf de burgemeester als excuus. 

De Burghse burgemeester vond dat de druk op de burgemeester van Schouwen-Duiveland best eens mocht worden opgevoerd. En hij vond dat het tijd werd dat Rabelink ook eens Zeeuws leert. Toen hij het over Noordwelle had, waar hij tijdens de Power Horse Competition in een tweespan had gezeten, corrigeerde Meddeler hem. ,,Het is Noordwèèlle." 

Veiligheidsmaatregelen

Tijdens de Burghse Dag is er ook altijd genoeg paardenspektakel. Naast het sjezenrijden is er altijd ringrijden te paard en op de Hooge Burgh zijn er diverse paardenshows. Vorig jaar raakten zes mensen gewond toen er paarden tijdens een demonstratie op hol sloegen.  Daarom werden dit jaar veiligheidsmaatregelen getroffen. Vanaf het trailerterrein was een fuik gemaakt: als er een paard los zou breken, zou die niet het publiek in kunnen rennen. Ook waren er muren van strobalen gemaakt die als rem konden fungeren voor eventuele losgebroken paarden. 

Ben Meddeler neemt na 18 jaar afscheid als voorzitter van de Burghse Dag.
Volledig scherm
Ben Meddeler neemt na 18 jaar afscheid als voorzitter van de Burghse Dag. © Valeska Nastaly

De twee pony's die zaterdagmorgen op hol sloegen, schrokken volgens Meddeler van de helikopter die rond het terrein cirkelde. ,,Voor zover ik weet waren ze snel weer gevangen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement