Volledig scherm
Burgemeester Gerard Rabelink tijdens de nieuwjaarsreceptie in gesprek met Anja van der Bijl van landschapscamping De Zonnehoeve. © Marcel Modde

Burgemeester Rabelink roept op tot lef onder Schouwen-Duivelanders

ZIERIKZEE - In 2019 draait het voor Schouwen-Duiveland in belangrijke mate om ‘lef’, aldus burgemeester Gerard Rabelink. ,,Lef om zaken op te pakken. Lef om nieuwe dingen te proberen. Lef om enig risico te lopen”, zo zei hij maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

Rabelink wees in dat verband onder meer naar de weg die het Watersnoodmuseum is ingeslagen als kennis- en herinneringscentrum. Dat biedt allerlei nieuwe kansen, vindt de burgemeester. Na de kerst werd bekend dat het museum het naastgelegen restaurant De Vierbannen wil kopen. De bovenste verdieping wordt specifiek ingericht met het oog op actuele ontwikkelingen rond de klimaatverandering en stijgende zeespiegel. Op de begane grond komt een museumbrasserie.

Uitblinken

Schouwen-Duiveland wil op het vlak van toerisme, recreatie en watereconomie bij de top horen, benadrukte Rabelink. ,,Wil je permanent uitblinken, dan is het van belang investeringen te starten met proeftuinen. Dit alles in nauwe samenwerking met kennisinstellingen en ondernemers.”
Maar Rabelink verwacht dit jaar ook veel van de ‘burgerkracht, energie en creativiteit van de samenleving’. ,,Dat moeten we als gemeentelijke overheid benutten. We zijn op de goede weg, maar er liggen nog heel wat uitdagingen te wachten.”

Volledig scherm
De gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de gemeente en ondernemend Schouwen-Duiveland werd druk bezocht. Aandachtig wordt geluisterd naar de nieuwjaarsboodschap van de burgemeester. © Marcel Modde

Die ‘burgerkracht’ schuilt in eerste instantie in de stads- en dorpsvisies die worden opgesteld. Maar ook initiatieven op wijkniveau, zoals in het Zierikzeese Poortambacht, zijn cruciaal voor de toekomstige ontwikkeling van de directe woonomgeving en leefbaarheid.
De 'meedenkende burger en ondernemer’ legt steeds meer gewicht in de schaal, aldus de burgemeester. ,,Door deze manier van werken is er sprake van een werkelijk veranderende rol van de gemeentelijke overheid, binnen een samenleving die zelf richting aan haar toekomst geeft.”
De gemeenteraad wordt steeds meer 'faciliterend’ in plaats van dat hij alle lijnen uitzet. ,,Een goede ontwikkeling”, vindt Rabelink. ,,Zo is democratie eigenlijk bedoeld.”

Niet alles bij het oude laten

In zijn toespraak voor inwoners en ondernemers riep de burgemeester op ‘ambities hoog te stellen’. Dat brengt de gemeente volgens hem verder dan de keuze voor een ‘kleine progressie’. ,,We moeten niet alles bij het oude laten, want ons eiland is nooit af. Kansen hebben we genoeg in 2019. We moeten ze alleen verzilveren door ons meer en meer op de kaart te zetten.”  De viering van 800 jaar stadsrechten van Zierikzee en de landelijke opening van de monumentendag zijn, naast de ontwikkelingen rond het Watersnoodmuseum, een mooie opstap voor nieuwe mogelijkheden, aldus Rabelink.

Volledig scherm
Burgemeester Gerard Rabelink. © Dirk-Jan Gjeltema
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement