Volledig scherm
© Sebastiaan Koreman/Wikimedia Commons

Bruinvissen live te horen bij Studio Bruinvis in Zierikzee

ZIERIKZEE - Wie langs het havenhoofd bij Zierikzee loopt, kan voortaan de bruinvissen horen die voorbij zwemmen.

Studio Bruinvis is, na een aantal tegenslagen, dinsdag echt live gegaan. Door een speciaal ontworpen zuil, zijn bruinvissen niet alleen meer live te zien, maar ook life te horen vanaf het havenhoofd. De bruinvisgeluiden worden opgevangen met een hydrofoon (een onderwater microfoon) die bevestigd is aan een boei voor de kust. Door een knop in te drukken, hoort de bezoeker de geluiden die de dieren uitzenden. Verder staat er op de zuil nog informatie over de bruinvis.

Er verblijven ongeveer dertig bruinvissen in de Oosterschelde. Een aantal daarvan is regelmatig te zien rondom het havenhoofd van Zierikzee. Ze maken onder water geluiden om zich te oriënteren, onderling te communiceren en vis te vangen. Het zijn hoogfrequente geluiden, die ze zelf ook weer opvangen wanneer ze terugkaatsen.

De geluiden die de hydrofoon opvangt, worden draadloos naar de kant gezonden en via de speaker hoorbaar gemaakt voor mensen. Zonder bewerking zouden de geluiden namelijk niet te horen zijn voor mensen.

Studio Bruinvis is een samenwerking van Stichting Rugvin, het Wereld Natuur Fonds, Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten en gemeente Schouwen-Duiveland. Het is niet alleen bedoeld voor recreanten, maar ook voor onderzoek en educatie: de combinatie van geluid en wat je aan het wateroppervlakte kunt zien, vertelt volgens de initiatiefnemers veel over het gedrag van de dieren op dat moment.

De bruinvispaal moest eigenlijk in mei al actief zijn, maar de apparatuur was beschadigd door de stroming bij het havenkanaal. De kabel van de hydrofoon was stukgetrokken door de stroming, waarna de onderdelen vervangen moesten worden.