Volledig scherm
Frank Zanderink bij de luisterpaal bij het havenhoofd in Zierikzee. © Elodie Kint

Bruinvis live te horen via luisterpaal (video)

ZIERIKZEE - Bruinvissen die langs het havenhoofd in Zierikzee zwemmen, zijn voortaan met één druk op de knop te horen. Tik-tik-tik.

Er komt een klikkend geluid uit de luidsprekers van Studio Bruinvis. "Ja, dat is er één!", zegt Gijs van Zonneveld van het WNF enthousiast. Even zijn alle oren gespitst, maar de bruinvis zwemt de andere kant op en het geluid verdwijnt. "Tja, dat hoort ook bij de natuur: je kunt het niet regisseren."

Onder de felgele boei die in de Oosterschelde is geplaatst, hangt een hydrofoon (onderwater microfoon). Die vangt het hoogfrequent geluid dat bruinvissen maken op en zet het om in een geluid dat voor mensen hoorbaar is. Dat wordt weer via een antenne naar wal gezonden, waar het live te horen is via de luisterpaal.

Uniek

Studio Bruinvis is volgens initiatiefnemer Frank Zanderink van Stichting Rugvin, een uniek project. In zijn vooronderzoek kon hij nergens op de wereld iets vergelijkbaars vinden. Het leek hem een goede manier om ervoor te zorgen dat de - ongeveer dertig - bruinvissen in de Oosterschelde niet alleen te zien, maar ook te horen zijn. Dat is volgens de natuurorganisaties van belang om mensen te betrekken bij de onderwaterwereld.

Het project is in eerste instantie bedoeld voor recreanten. Maar als de apparatuur de winter doorstaat, hoopt Zanderink het ook in te kunnen zetten voor onderzoek. "We willen de geluiden opnemen, zodat we kunnen analyseren wanneer en onder welke omstandigheden de meeste bruinvissen bij het havenhoofd zijn. Nu hebben we geen idee of er logica zit in de momenten dat ze hier zwemmen."

Lees het hele artikel in de PZC van woensdag 2 november.

Volledig scherm
De luisterpaal bij het havenhoofd in Zierikzee. © Elodie Kint
Bruinvissen die langs het havenhoofd in Zierikzee zwemmen, zijn voortaan met één druk op de knop te horen. Lees verder op www.pzc.nl.