Volledig scherm
De voorzitters van de dorpsraad Bruinisse, de tennisvereniging uit Oude-Tonge en de directeur met leerlingen van De Meerpaal namen de symbolische cheques van het windfonds in ontvangst. © Windfonds Krammer/Hans Villerius

Bruinisse profiteert van windmolens Krammersluizen

BRUINISSE - De dorpsgemeenschap van Bruinisse heeft dit jaar veel profijt gehad van de windmolens op de Krammersluizen. Basisschool De Meerpaal en de dorpsraad kregen woensdagavond in totaal 15.000 euro uit het zogeheten windfonds. In mei droeg het fonds al 27.000 euro bij in de aanschaf van twee elektrische deelauto's voor het dorp.

De Meerpaal gebruikt de donatie van 9800 euro voor een speels zonnepanelen project. Deze ‘energy floor’ bestaat uit negen panelen met sensoren, die reageren op bewegingen. Zo wekken kinderen spelend energie op. De 5200 euro die de dorpsraad in ontvangst mocht nemen van stichtingsvoorzitter Henk Gravestein, wordt gebruikt voor de verlichting met ‘kattenogen’ in het wandelpad van het Westplantsoen.

De grootste bijdrage (14.501 euro) dit keer was voor Het Westrak in Oude-Tonge. De tennisvereniging heeft de traditionele baanverlichting vervangen door ledlampen. Van de donatie worden zonnepanelen gekocht, zodat het energieverbruik verder omlaag kan.

50 cent apart gezet

Het windfonds wordt gevoed uit de energie-opbrengst van de 34 windturbines op het sluizencomplex. Van iedere opgewekte megawatt-uur aan elektriciteit, wordt vijftig cent apart gezet. Dat levert jaarlijks zo’n 90.000 euro op voor projecten in de vier postcodegebieden rondom de Krammersluizen.