Volledig scherm
archieffoto Rikkert Harink

Bruënaren starten actie tegen 'maand van de tilapia'

BRUINISSE - Vishandelaar Niels Habraken en chef-kok Wouter Kik uit Bruinisse zijn een 'ludieke tegenactie' gestart tegen het Productschap Vis, dat januari heeft uitgeroepen tot de 'maand van de tilapia'. 'Onvoorstelbaar', vinden ze de keuze van het Productschap om de buitenlandse kweekvis een maand lang centraal te zetten in campagnes. "Ze doen het ook nog onder het motto 'aanbevolen door de stoere mannen van de zee', terwijl de vis uit vijvers bij rivieren komt en hier bevroren in dozen aan de wal komt."

Los van de grote bedenkingen die hij heeft over de kwaliteit van de kweekvis, vindt Habraken het vooral treurig dat de goedkope tilapia vissoorten uit de Noordzee uit de markt drukt. Wouter Kik, chef-kok van brasserie De Vierbannen in Ouwerkerk is het roerend met hem eens. Volgens Kik zijn er volop alternatieven voorhanden, die zelfs nog goedkoper zijn dan tilapia en pangasius. "Soorten als wijting en schol worden erg ondergewaardeerd, maar zijn honderd keer lekkerder."

Om te bewijzen dat je lekker en goedkoop kunt eten met Noordzeevis, hebben Kik en Habraken januari uitgeroepen tot de 'maand van de (h)eerlijke Noordzeevis'. "We hebben allebei een menu met Noordzeevis in het voor- en hoofdgerecht samengesteld", zegt Kik. De Bruënaren hopen dat meer restaurants en viszaken zich bij de actie aansluiten.

Lees meer in de PZC van donderdag 10 januari.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement