Volledig scherm
Jan Greijn uit Bruinisse © Dirk Jan Gjeltema

Bruënaar blijft strijden voor zijn wonderpil

BRUINISSE - Het medicijn dat Jan Greijn uit Bruinisse, één van de oudste taaislijmziektepatiënten van Nederland, in leven houdt, wordt niet vergoed door de verzekering. Het Ministerie van Volksgezondheid en medicijnfabrikant Vertex kunnen het niet eens worden over de prijs.

Dat betekent dat 750 Nederlanders met taaislijmziekte geen beschikking krijgen over Orkambi, door Greijn omschreven als 'een fantastische pil'. Hij krijgt hem nog tweeënhalf jaar, als lid van een testpanel. ,,Maar ik wil dat ook die andere mensen geen longbloedingen meer hebben en een goede lever en een goede alvleesklier. Daar zorgt die pil allemaal voor. En dan vergoeden ze hem niet, vanwege dat geouwehoer over geld."

De Bruënaar (64) had al zo'n voorgevoel. ,,Het duurde allemaal te lang, naar mijn idee. En dan komen ze ermee op de dag dat er een regeerakkoord ligt en alle aandacht daarheen gaat. De oudste voorlichtingstechniek die bestaat", verzucht de voormalig parlementair journalist.

Maar hij laat het er niet bij zitten. ,,Ik heb iedereen ingeschakeld die het moet weten. Media, politici, een boos berichtje naar de secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid. De vereniging van taaislijmziektepatiënten beraadt zich op juridische stappen. Dit besluit gaat levens kosten. Mensen gaan gewoon eerder dood. Ik kan me niet voorstellen dat de politiek dit laat gebeuren. Ik houd de hoop dat het ministerie er nog uitkomt met de fabrikant. Dat moet gewoon."