Volledig scherm
Drukte bij de Brouwersdam © Ronald den Dekker

Brouwerseiland is volgens Vogelwacht onhaalbaar project

ZIERIKZEE - De Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland weet zo goed als zeker dat Brouwerseiland niet wordt aangelegd.

Deze stellige bewering deed Gert Jan Buth, voorzitter van de Vogelwacht, donderdagavond bij de start van de planologische procedure voor het recreatiepark van 325 villa's en 400 ligplaatsen voor jachten aan de Brouwersdam. Buth: "De ecologische draagkracht van het Grevelingenmeer wordt al jaren overschreden. Op grond hiervan is de kans heel groot dat u geen vergunning krijgt in het kader van de Natuurbeschermingswet. Ik kan u met grote mate van zekerheid zeggen dat dit plan niet uitvoerbaar is."

Onderzocht

De woordvoerder van bureau Rho, dat voor de gemeente de procedure voert en dat ook het Milieu Effect Rapport opstelde, verdedigde zich door te stellen dat alle effecten van Brouwerseiland op de omliggende natuurgebieden, inclusief De Grevelingen, zijn onderzocht. "En daarbij zijn geen significante negatieve effecten aan het licht gekomen."

Buth: "Daar haalt u het niet mee. U kampt met een groot gebrek aan kennis. Al in de nota Zicht op de Grevelingen staat dat er te veel aandacht voor de recreatie is geweest, terwijl de natuur onderaan bungelde."