Volledig scherm
Surfplanken. © Wendy Wagenmakers

'Brouwerseiland betekent einde surfcentrum Brouwersdam'

BROUWERSDAM - Als Brouwerseiland doorgaat, is het over en uit met het zeil- en surfcentrum aan de Grevelingen. Door het windverlies zullen surfers hun heil elders zoeken, vreest eigenaar Uwe Jendrusch.

"En als de surfers niet meer komen, verliezen ook campings in de omgeving veel klandizie", voorspelt Jendrusch. "En de restaurants. En de supermarkt in Scharendijke. Vergeet niet dat er op zomerse dagen soms drieduizend mensen op het water staan." Veel van die surfers huren hun spullen bij Jendrusch' surfcentrum.

"Ze gaan hier het water op, recht tegenover de Middelplaat die volgens de plannen van Brouwerseiland wordt bebouwd. Dat betekent dat ze vlak na de start in een totaal andere windsituatie komen. Door de beschutting neemt de windsnelheid met twintig procent af. En daarna neemt die weer toe. Terwijl de kracht van de Grevelingen nou juist die constante windsnelheid is. Dáárom komen zo veel mensen uit Europa hier leren surfen. En dan willen ze precies hier, op de beste plek, een vakantieresort bouwen." Jendrusch snapt het niet. "In Oostenrijk verzint toch ook niemand om midden op een skipiste een hotel neer te zetten?"

Morgen meer in de PZC.