Volledig scherm
Optreden van de Absolutely Floyd Band begin 2018 in Brogum © Dirk Jan Gjeltema

Brogum staat op kruispunt naar nieuwe toekomst

ZIERIKZEE - Brogum gaat een spannende periode tegemoet. De raadscommissie ondersteunt het idee het poppodium in Zierikzee om te vormen tot zelfstandige culturele onderneming. Het huidige stichtingsbestuur mag met het oog daarop aan de slag met een toekomstplan voor (ver)nieuwbouw. Maar op extra subsidie hoeft Brogum niet te rekenen, klonk donderdagavond de onderliggende boodschap bij een aantal fracties.

Het initiatiefvoorstel komt uit de koker van LSD en GroenLinks. Ze willen Brogum voor 1 euro verkopen aan het huidige stichtingsbestuur. Coalitiegenoot SGP trapt direct op de rem. Iedere cent die naar het poppodium gaat, kan beter ergens anders voor worden gebruikt, vindt die partij. Dat geldt ook voor de 35.000 euro die de coalitiepartners willen meegeven voor de inhuur van deskundigheid voor het opstellen van een exploitatieplan. CU en CDA twijfelen aan de haalbaarheid. Een zelfstandig Brogum is prima, aldus Johan Pannekoek (CU), maar gaat het in de toekomst mis, dan moeten ze niet voor meer geld aankloppen bij de gemeente.

Ook burgemeester en wethouders stellen zich terughoudend op. Zonder subsidie is (zeker hier) zelfstandig voortbestaan van een culturele instelling zeer lastig, aldus het college vorige week in een raadsbrief. B en W staan zeker niet negatief tegenover het voorstel, aldus wethouder Jacqueline van Burg. De kanttekeningen die worden geplaatst in de raadsbrief moeten volgens haar puur worden gezien als aanbevelingen waar Brogum bij het opstellen van het toekomstplan z'n voordeel mee kan doen. 

D66 wil de garantie dat Brogum in de nieuwe situatie in ieder geval kan rekenen op het huidige subsidiebedrag. Van Burg zegt nu niet de intentie te hebben daar aan te gaan morrelen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement