Volledig scherm

Brandweer Dreischor na 2,5 jaar terug bij af

ZIERIKZEE - "Tja, we hoeven voorlopig niet dicht. Maar of we hier veel verder mee komen? Ik ben ook heel benieuwd wat de Veiligheidsregio hier nu weer van vindt.” Ploegleider Peter Rentier van de brandweer Dreischor is niet erg enthousiast over het besluit dat de gemeenteraad donderdagavond nam.

De raad schaarde zich unaniem achter een wijzigingsvoorstel van Wim Dorst, fractieleider van de ChristenUnie en voorzitter van de raadswerkgroep brandweerbeleid. In het voorstel ‘neemt de raad kennis’ van het besluit van de Veiligheids Regio Zeeland (VRZ) om geen onderzoek te doen naar een brandweerkazerne in Nieuwerkerk. Verder houdt de raad de VRZ wel aan zijn belofte om Dreischor pas te sluiten als de brandweer van Brouwershaven volledig op sterkte is. In tussentijd moet de VRZ de kosten van instandhouding van Dreischor blijven betalen.

Onderzoek

Begin deze maand, na de commissievergadering, was Rentier wel enthousiast. Toen stevende de raad af op goedkeuring van een proef om Dreischor drie jaar open te houden en in tussentijd onderzoek te doen naar vestiging van een blusgroep in Nieuwerkerk. De VRZ tekende daar wel bij aan dat de gemeente drie jaar lang 50.000 euro moet betalen om Dreischor in de lucht te houden.

Troost

Troost kan Rentier wellicht putten uit de vervolgtekst van het gisteren unaniem aangenomen amendement. Daarin wordt de VRZ gevraagd een visie voor de lange termijn te ontwikkelen over hoe het verder moet met de brandweer op Schouwen-Duiveland. Zolang die visie er nog niet is, mag de VRZ geen onomkeerbare besluiten nemen zoals sluiting van Dreischor. Burgemeester Gerard Rabelink zei zich te kunnen vinden in het raadsbrede standpunt en dit ‘met verve’ te zullen overbrengen aan het VRZ-bestuur waarvan hij deel uitmaakt.

Tegemoetkoming

De proef van drie jaar was een tegemoetkoming van de VRZ aan het protest tegen sluiting van Dreischor. Waarnemend VRZ-directeur Elie van Strien gunde Dreischor het voordeel van de twijfel omdat de post op het ene punt net wel en op het andere punt net niet voldoet aan de eisen voor een snelle inzet. Het oorspronkelijke VRZ-voorstel luidde dat Dreischor moet sluiten op het moment dat Brouwershaven op sterkte is. Afgezien van de vraag om een lange termijnvisie is dat zo ongeveer de tekst van het gisteren aangenomen amendement en lijkt de Dreister brandweer na 2,5 jaar praten weer terug bij af.