De dik twee eeuwen oude Napoleonschuur in Scharendijke staat op het punt te worden gesloopt. Maar de voorstanders van een restauratie geven hun strijd nog niet op.
Volledig scherm
De dik twee eeuwen oude Napoleonschuur in Scharendijke staat op het punt te worden gesloopt. Maar de voorstanders van een restauratie geven hun strijd nog niet op. © Ernesta Verburg

Brandbrief dorpsraad Scharendijke aan gemeente: Stop met ‘toneelspel’ over Napoleonschuur en neem reddingsplan serieus

SCHARENDIJKE - Het gemeentebestuur moet het reddingsplan voor de Napoleonschuur in Scharendijke serieus nemen. ,,Overleg erover is dan wel het minste anno 2020. Anders is het uitstel (van de sloop, red.) alleen een toneelspel geweest”, aldus de dorpsraad in een brief.

In de brief spreekt de dorpsraad haar verbazing uit over de recente ontwikkelingen rond de Napoleonschuur. Een initiatiegroep kreeg vorig jaar de kans te onderzoeken of restauratie van het bouwvallige monument toch nog mogelijk was. En of er vervolgens een nieuwe bestemming aan de schuur kon worden gegeven.

Financiële toezeggingen ontbraken

Dat gaat lukken, concludeerde de initiatiefgroep in december in een rapport dat werd overhandigd aan cultuurwethouder Jacqueline van Burg (LSD). De teleurstelling was daarom groot toen de wethouder vaststelde dat het plan niet realistisch was, omdat harde financiële toezeggingen ontbraken. Overleg over de insteek had dan ook geen zin meer, meende de wethouder.

Die manier van handelen stoort de dorpsraad. In de door voorzitter Tanny de Rooij en secretaris Arno de Jonge ondertekende brief spreken ze hun verbazing uit over het gevolgde proces. Ze halen een passage aan uit de dorpsvisie van Scharendijke, die de gemeenteraad recent heeft vastgesteld. Daarin staat volgens hen dat de Napoleonschuur ‘een belangrijke schakel is langs het waterfront’ en dat ‘daarom moet blijven worden gezocht naar een nieuwe functie’.

Stemmingmakerij

Maar wie de moeite neemt die bewuste passage er zelf nog even op na te lezen, kan niet anders dan concluderen dat de dorpsraad een belangrijke nuance weglaat. Het gaat in de dorpsvisie over ‘herinvulling van de locatie'. Dus ook zonder schuur. ,,Stemmingmakerij”, reageert LSD-fractievoorzitter Robbert Lievense furieus. ,,Je mag op z'n minst verwachten dat ze hun eigen dorpsvisie kennen!”

Hij heeft op zijn beurt geen enkel begrip voor de frontale aanval die de dorpsraad en de initiatiefgroep naar zijn indruk via de media hebben ingezet. De afspraak was volgens hem duidelijk voor alle partijen. ,,Ze hadden tot 1 december de tijd om met een plan te komen. En wanneer dat niet zou lukken, was het over. Nu ís het niet gelukt, want die financiële toezeggingen zijn écht niet concreet, en dan krijg je dit! Wat is er nou zo verkeerd om met z'n allen te erkennen: jammer, we hebben het nog een keer geprobeerd, maar het zit er gewoon niet in? En laten we dan samen onze energie steken in iets nieuws en passend voor die locatie. Ik vind het in en in triest wat er nu gebeurt. Zo ga je niet met elkaar om. Dit heb ik mijn vijftien jaar raadslidmaatschap nog nooit meegemaakt. Zelfs bij Brouwerseiland niet.”