Brand bij autosloperij Ad Stouten in Oosterland: ‘Maar goed dat mijn vader op vakantie is’

VIDEOOOSTERLAND - Bij een felle brand op een autosloperij in Oosterland zijn donderdagnacht dertig auto’s verloren gegaan. Geen sloopwagens, maar occasions met schade. Eigenaar Jan Stouten heeft eigenhandig weten te voorkomen dat de brand uit de hand zou lopen.

Het was 0.30 uur toen Jan Stouten werd wakker gebeld door de brandweer. ,,Er was brand op ons bedrijf, maar ze konden het terrein niet op. Alle hekken zaten dicht. Ik ben gelijk in de auto gesprongen vanuit Nieuwerkerk. Toen ik kwam aanrijden, kon ik de vlammenzee al zien.”

De brand woedde op het deel waar auto’s staan voor de verkoop. Occasions met schade. Om te voorkomen dat het vuur verder kon overslaan, heeft Stouten als een gek auto’s verplaatst met een heftruck. ,,Daaraan zitten lange lepels, dus ik kon er behoorlijk wat wegzetten.”

Na een uur was de brand meester, om 03.00 uur was de brandweer weg. Stouten bleef achter met dertig autowrakken. ,,Maar daar zitten ook wagens tussen van rond de 10.000 euro, dus de schade is aanzienlijk. Die zou wel eens tot een ton kunnen oplopen.”

Kortsluiting

Drie nachten eerder was het raak in buurdorp Bruinisse, waar een oude schuur in de Dorpsstraat uitbrandde. Een link tussen de twee branden wijst Stouten echter direct van de hand. ,,Deze wagens stonden zestig meter buiten de erfgrens. Niemand kan erbij. Bovendien heb ik de camerabeelden teruggekeken en zelf gezien dat de brand in één van de auto’s ontstond. Daar moet kortsluiting zijn geweest, kan niet anders.”

Stouten weet dat uit eigen ervaring, nadat zijn bedrijf in 2010 ook al eens door brand werd getroffen. ,,Toen lag waarschijnlijk één van de accu’s bloot. Het sneeuwde toen, waardoor de boel is gaan opvriezen. Daar moet kortsluiting bij zijn ontstaan. Ook toen zagen we op camerabeelden dat het in één auto is begonnen. Het is vervelend, maar voorkomen kun je het niet. Zulke dingen heb je niet in de hand.”

Regelwerk

Bij die brand ging ook het kantoor in vlammen op, omdat daar een auto’s tegenaan geparkeerd stond. Dit keer is het bedrijf er betrekkelijk goed van af gekomen, beseft Stouten. ,,Het kost een hoop regelwerk en gedoe, maar het bedrijf heeft er verder vrij weinig last van. Het is gebeurd op het deel waarmee we twee jaar zijn uitgebreid. Aan de buitenkant, dus het staat niet in de weg.”

Het sloperijbedrijf, dat in totaal 2500 auto’s heeft staan, is veertig jaar geleden opgericht door de vader van Jan, Ad Stouten. ,,Die is op vakantie, dus ik heb hem vanochtend pas gebeld om het te vertellen. Maar goed dat ik niet bij was, had hij gezegd. Dat denk ik ook.”

Volledig scherm
Bij de brand op autosloperij Ad Stouten in Oosterland gingen dertig wagens in vlammen op. © Marieke Mandemaker
Volledig scherm
Bij de brand kwam veel rook vrij. Dertig auto's brandden uit. © HV Zeeland
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement