Volledig scherm
Adri Moelijker trok afgelopen najaar bij de gemeente aan de bel toen hij op de begraafplaats van Bruinisse (foto) ontdekte dat er grafstenen waren verdwenen. ,,Verschrikkelijk. Want grafstenen horen bij de dorpsgemeenschap", vindt hij. © Marieke Mandemaker


Christelijke partijen: laat stenen bij álle graven staan

ZIERIKZEE - De stenen op algemene graven moeten zo lang mogelijk blijven staan, ook al zijn de rechten verlopen, vinden de christelijke fracties in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. De SGP wil het nog geen drie jaar oude beleid van de gemeente op dat punt repareren.

De huidige praktijk vertaalt zich inmiddels op verschillende begraafplaatsen in lege plekken. Een doorn in het oog van de dorpsraden van Renesse en Nieuwerkerk, die de gemeente in een brief oproepen te stoppen met het ruimen van stenen. 

Bordje

Op z’n minst moet er na het weghalen van het grafmonument een bordje worden teruggeplaatst met daarop de gegevens van de overledene, vinden SGP, CDA en ChristenUnie. Ze lijken op steun te kunnen rekenen van D66, VVD en Hart voor Schouwen-Duiveland. De SGP komt in de raadsvergadering van 24 januari met een motie.  De partij wil ook dorpsraden betrekken bij behoud van bijzondere grafmonumenten ‘als stille getuigen’ van het lokale cultureel erfgoed.

Nabestaanden krijgen bij het aflopen van de termijn van vijftien jaar voor een algemeen graf de kans het stukje grond op de begraafplaats alsnog te kopen. Zien ze daar vanaf, dan haalt de gemeente voortaan het grafmonument weg en wordt de plek met gras ingezaaid. De stoffelijke resten van de overledene blijven wel achter en worden pas geruimd wanneer er plaatsgebrek ontstaat. ,,Het graf wordt zo anoniem en dat getuigt niet van respect voor de laatste rustplaats van een mens", meent CDA-raadslid Henri Vogel.

Volgens wethouder Jacqueline van Burg is dit beleid drie jaar geleden zo afgesproken om de verhouding met dure koopgraven recht te trekken. Goedkopere, algemene graven werden in de praktijk zelden geruimd.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement