Pim Griffioen uit Zierikzee (rode pet) knapt de Jonathan 3 op. Naast hem eigenaar Jaap Hendrikse van At Sea Brouwershaven, die sinds een jaar of twintig tegenover het Tonnenmagazijn gevestigd zit.
Volledig scherm
Pim Griffioen uit Zierikzee (rode pet) knapt de Jonathan 3 op. Naast hem eigenaar Jaap Hendrikse van At Sea Brouwershaven, die sinds een jaar of twintig tegenover het Tonnenmagazijn gevestigd zit. © Sandra Schimmelpennink

Bootjesmensen stropen de mouwen op in Brouwershaven; ‘Een deel van de lol is je bootje oppoetsen voor-ie het water in kan’

BROUWERSHAVEN - Hij verkocht ooit het zeilschip Guppy aan het wereldberoemde zeilmeisje Laura Dekker. Maar klop voor mooie verhalen niet aan bij Jaap Hendrikse van At Sea in Brouwershaven. Over de klanten die hij bedient, geeft hij geen enkel detail prijs. Over zijn liefde voor schepen wel.

Zou hij alle centen van de wereld hebben dan wist Hendrikse het wel. Voor hem geen luxe stacaravan op het water, maar een schip om de wereld mee over te zeilen. ,,Een boot waarmee je grote afstanden kunt afleggen. Met een eigen energievoorziening en een eigen watermaker. Zodat je overal heen kan en overal voor anker kan.” Hij voer zelf schepen naar landen als Zweden en Portugal. Laat Hendrikse maar varen. ,,Je komt helemaal los van de rest en van je omgeving. De rust vind ik fijn, maar ook het sportieve vind ik leuk.”  

Op het terrein van een voormalige werf tussen oude en nieuwe haven in Brouwershaven is sinds een jaar of twintig At Sea Yachting gevestigd. Dat bedrijf, waar Hendrikse samen met technische man Jan Vis de kern van vormt, zit in de inkoop en verkoop van boten. Er worden schepen gerepareerd, onderhouden én verhuurd. ,,Vanaf dit jaar ga ik dat ook doen vanuit Den Osse. Hier op de Grevelingen is het natuurlijk voor veel recreanten ideaal. Je kunt met je gezin je boot voor anker gooien en je hebt alle ruimte om je heen.”

Quote

Ik hoef niet naar Spanje om volstrekt gelukkig te zijn. De wereld ziet er heel anders uit vanaf het water

Pim Griffioen, Botenman

De zon onder zien gaan

Vertel Pim Griffioen uit Zierikzee wat. Hij staat de achterkant van zijn motorjacht met antifouling in te smeren. De boot, een Fairline Phantom die nu nog de naam Jonathan 3 draagt, tikte hij met Hendrikse op de kop in het Belgische Nieuwpoort. Daarvoor wilde hij weleens een bootje van Hendrikse, de twee zijn bevriend, lenen. ,,Driehonderd meter de haven uit. Lekker in het zonnetje zitten. Een boek lezen. De zon onder zien gaan. Dat maakt heel je kop leeg”, omschrijft hij zijn beleving op het water. 

Koop een boot en werk je dood

Het is de tijd dat de bootjesmensen hun mouwen opstropen. Een toptijd voor onderhoudsbedrijven. Een hel voor mensen die eigenlijk alleen maar willen relaxen. Koop een boot en werk je dood, is een bekende uitspraak. Al was daarvan de laatste maanden weinig te merken in de meeste havens. Door het stormachtige weer komt het bootjes klussen dit jaar pas laat op gang. Maar ook dan is er van klusstress bij Griffioen en Hendrikse absoluut geen sprake. ,,Een deel van de lol is juist om je bootje een beetje op te poetsen voor-ie het water in kan", vindt Hendrikse. ,,En als dat deel geen hobby van je is, moet je het uit handen geven.” Griffioen: ,,De ellendigste tijd voor een botenbezitter? Nee, dit is een mooie tijd. Het zonnetje schijnt. Je moet het gewoon op je gemakje doen. Dan is dat opknappen juist heel plezierig.”

Zelf hoopt hij dat de Jonathan 3 eind april het water in kan. Zijn boot kan, met 2 keer 180 pk, ‘gruwelijk hard’. Maar dat is niet waar Griffioen zich nu al op zit te verheugen. ,,Lekker ontspannen. Ik hoef niet naar Spanje om volstrekt gelukkig te zijn. De wereld ziet er heel anders uit vanaf het water.”

In en voor de loods van een voormalige werf tussen oude en nieuwe haven in Brouwershaven is At Sea gevestigd
Volledig scherm
In en voor de loods van een voormalige werf tussen oude en nieuwe haven in Brouwershaven is At Sea gevestigd © Esme Soesman