De haven in Brouwershaven.
Volledig scherm
De haven in Brouwershaven. © Ernesta Verburg

Bootjes kunnen bijna weer terug en voetgangers binnenkort weer over de sluis Brouwershaven

BROUWERSHAVEN - Je moet geen schreeuwende haast hebben. Maar voor alle mensen die rustig een rondje willen doen en genieten van alle pracht en praal in Brouwershaven is er mooi nieuws. De aanleg van de rolbrug over de sluis bij de haven is begonnen.

Tegelijkertijd is het werk aan de oude haven zo goed als afgerond. Die haven lag er afgelopen winter als een reusachtige zandbak bij. Dat was nodig om de oude kademuren weg te halen en te vervangen door nieuwe muren. Jarenlang is er niets aan de haven gedaan. Al op foto's van vóór de oorlog is de oude basaltmuur te zien. Daar zijn nu stalen damwanden neergezet, waarop betonpanelen zijn bevestigd. Die panelen geven de haven de oude basaltlook terug.

Zo'n 2000 kuub slib is afgevoerd

Met dat werk is meteen de haven tot aan de bocht bij de Muralt uitgebaggerd. Zo'n 2000 kuub slib is afgevoerd en de riolering rondom is vervangen. Hoewel het werk door het stormachtige weer van de afgelopen maanden redelijk wat vertraging opliep, is de klus naar verwachting op 10 april zo goed als helemaal geklaard.

Je kunt er straks een mooi ommetje maken

Bij de sluis ondertussen wordt een oude geliefde voorziening in ere hersteld. Ooit kon je daar een mooi ommetje maken en bij de sluis de haven oversteken. Als alles volgens plan verloopt kan dat vanaf begin mei weer. Bij Hanse Staalbouw in Nieuwerkerk is een rolbrug in de maak, die voetgangers straks naar de overkant brengt. Zo’n zelfde brug is ook in Middelharnis in gebruik. Met een druk op de knop komt het ding in beweging. Lekker op z'n gemakje. Bootjesmensen hebben dan nog alle tijd om de haven in en uit te varen.        

De kist waarop de rolbrug komt te liggen, op de plek waar voorheen ook een loopbrug lag
Volledig scherm
De kist waarop de rolbrug komt te liggen, op de plek waar voorheen ook een loopbrug lag © Esme Soesman