Volledig scherm
De jonge Raoul was één van de sprekers. © Wendy Wagenmakers

Boosheid en verdriet, maar Schouwse coalitie legt eigenaar camping Duinrand geen strobreed in de weg

ZIERIKZEE - Machiel Blom kan zijn plan camping Duinrand in Burgh-Haamstede te ontruimen om er een luxe vakantiepark van te maken, verder uitwerken. De Schouwse politiek legt hem geen strobreed in de weg.

Zelden stonden er op een donderdagavond zo veel auto's op het parkeerterrein van het Zierikzeese gemeentehuis. Honderden campinggasten waren, sommige zelfs van ver over de Duitse grens, afgekomen op de vergadering van de Schouwse gemeenteraad. Er moest een extra zaal met luidsprekers voor worden opengesteld.

Dertig mensen namen plaats achter de microfoon. Boze mensen, zoals mevrouw Van Deursen die stelde dat krakers meer rechten hebben dan 'braaf betalende huurders'. Verongelijkte mensen, zoals meneer Dorst die de raad vroeg te onderzoeken hoeveel hij en al die andere campinggasten in al die jaren aan toeristenbelasting hebben opgebracht. Inventieve mensen, zoals meneer De Rooij die vroeg of Blom zijn huizen niet gewoon kan bouwen op het braakliggende terrein van camping Bona Fide.

Hulphond

Volledig scherm
Niemand kon de raadszaal nog in. © Wendy Wagenmakers

Maar ook verdrietige mensen zoals de 11-jarige Raoul, die zei rustig te worden van zijn verblijf op Duinrand nabij bos en strand. ,,Ik heb een hulphond. Ik kan niet slapen in een bed waarin ook andere mensen slapen. Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat er mogelijkheden blijven voor mensen zoals ik?"

Hoe erg ook, benadrukte LSD-voorman Robbert Lievense, de politiek kan niets voor de campinggasten doen. ,,Maar we willen u geen valse hoop geven", sprak hij mede namens CDA, ChristenUnie, SGP, GroenLinks en Lijst Haack. ,,De aanvraag voldoet aan de kaders die door deze raad zijn gesteld. En dus is er voor ons geen enkele grond om niet in te stemmen met de intentieovereenkomst."

Wettelijk verboden

Volledig scherm
De raadszaal was te klein voor alle toeloop. © Wendy Wagenmakers

Het mag niet eens, stelde Lievense. ,,Deze gasten hebben een privaatrechtelijke overeenkomst met de campingeigenaar. Daar mogen we ons niet mee bemoeien. Dat is wettelijk verboden."

Onzin, vond SP'er Anita de Vos. ,,Je kunt niet blijven zeggen dat dit een privaatrechtelijk dingetje is. Bij goede ruimtelijke ordening gaat het ook om effecten op de regio. We hebben het hier over achttienhonderd bijna-bewoners die van ons eiland worden verjaagd. Het is niet de vraag of we iets voor hen kúnnen betekenen, maar of we het wíllen."

Verder klonk er echter weinig kritiek. Raadsleden leken sowieso met stomheid geslagen; op D66 ("waarom moet deze intentieovereenkomst er doorheen gejaagd worden, vanwaar de haast?") na nam vrijwel niemand verder het woord. Ook vragen bleven onbeantwoord. Op 25 oktober valt het besluit. Dan zal iedereen wel moeten.

Volledig scherm
Raadsleden rekenden de miljoenenschade voor campinggasten ter plekke uit. © Wendy Wagenmakers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement