Volledig scherm
Aad Stolk overhandigt het boekje aan gemeentearchivaris Huib Uil. In het midden Berend van Daalen. © Dirk Jan Gjeltema

Boek over zo'n beetje de oudste vereniging van Schouwen-Duiveland

ZIERIKZEE - Het huidig aantal leden van de Zierikzeese Vrijmetselaarsloge De Ster in 't Oosten is gelijk aan het aantal leden dat de loge telde in het jaar van oprichting: 28. Maar ondertussen zijn er wel dik twee eeuwen gepasseerd. 

Logeleden Aad Stolk en Hans Uil schreven een boek over '215 jaar Vrijmetselarij in Zierikzee'. Stolk en logevoorzitter Berend van Daalen boden dinsdag een exemplaar aan aan gemeentearchivaris Huib Uil van de gemeente Schouwen-Duiveland. Dat gebeurde onder toeziend oog van de in 1942 overleden P.D. de Vos: de eerste gemeentearchivaris van Zierikzee én lid van dezelfde loge van de Vrijmetselarij. 

De Ster in 't Oosten is één van de oudste verenigingen op Schouwen-Duiveland. de club bestond in 2015, 215 jaar. Dat was voor Stolk en Uil reden om de archieven in te duiken. Monnikenwerk, volgens Van Daalen. De NSB nam het logegebouw aan de Sint Domusstraat in de Tweede Wereldoorlog in gebruik en vernietigde de hele inventaris waaronder het archief.

Aan de hand van documenten uit privécollecties en na vele bezoeken aan het Centraal Maconniek Centrum in Den Haag en het gemeentearchief in Zierikzee is er toch veel informatie vergaard en op een rijtje gezet.    

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement