Volledig scherm
Projectleider Jan Quist (gele jas) bij een eerdere inspectie van het Bolwerk door Arjan Zwart (met beitel) en restauratie-architect Erik-Jan Brans. © Dirk Jan Gjeltema

Blauwe Bolwerk van Zierikzee kan straks weer tegen een stootje

ZIERIKZEE - Een jaar later dan de bedoeling was, maar de restauratie van het Blauwe Bolwerk in Zierikzee kan nu toch eindelijk beginnen. De muur aan de kant van molen Den Haas wordt deze en komende week gedeeltelijk afgezet met hekken, zodat de aannemer veilig zijn werk kan doen. Wandelaars en fietsers kunnen daar nog wel gewoon de Havendijk op.

Het Blauwe Bolwerk vormt het restant van een historische wal (1621), die Zierikzee moest beschermen tegen aanvallen door de Spanjaarden vanaf het water. Eind januari wordt gekeken hoe de stenen bekleding het beste kan worden verwijderd. Dan kan ook met zekerheid worden vastgesteld of de achterliggende fundatie inderdaad nog in orde is, wat wordt aangenomen op basis van eerdere metingen. Voor de zomer zou de muur er dan weer pico bello bij moeten staan.

Kademuur later aan de beurt

De restauratiekosten zijn becijferd op 720.000 euro. De gemeente krijgt 432.000 euro (30.000 minder dan gevraagd) van provincie en Rijk. De Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland draagt 10.000 euro bij. Het kleinere stuk kademuur aan de waterkant komt later aan de beurt. Dat deel ziet er ook niet florissant meer uit, maar is er toch iets minder slecht aan toe. ,,En daar is nu geen geld voor. Dan moet je prioriteiten stellen", zegt cultuurwethouder Jacqueline van Burg.

Het Bolwerk is een brede gemetselde muur van zo’n zeven meter hoog en zestig meter lengte. De buitenwand bestaat uit blauwe hardsteen. De missende en te zwaar beschadigde exemplaren worden vervangen door replica’s uit de oorspronkelijke steengroeve in Wallonië.

Aanvankelijk zou de restauratie vorig jaar al beginnen. Door technische aanpassingen werd die planning uitgesteld.

Volledig scherm
Aannemer Leenhouts uit Oostburg bouwt zijn spullen op voor restauratie van het Blauwe Bolwerk in Zierikzee. Leenhouts restaureerde afgelopen jaar ook de zuid- en westgevel van de Dikke Toren. © Marcel Modde