Volledig scherm
Annika was één van de deelnemers aan de kinderbijbelquiz in fiZi. © Dirk Jan Gjeltema

Bijbelquiz in fiZi zet kinderen aan het denken

ZIERIKZEE - In welk bijbelboek staan de liederen van David? Waarom veranderde Jezus water in wijn? Het waren zomaar twee vragen die woensdagmiddag voorbijkwamen bij de eerste editie van de Schouwse kinderbijbelquiz in fiZi.

Als presentator Frans van Houwelingen na drie vragen de vraag stelt wie het een makkelijke quiz vindt, schiet een aantal vingers de lucht in. ,,Kijk”, zegt hij lachend, ,,Dat zijn de echte schriftgeleerden.”

Van Houwelingen is schrijver van christelijke kinderboeken én werkt bij het Nederlands Bijbelgenootschap. De pak ‘m beet 25 deelnemende kinderen krijgen van hem twintig bijbelse vragen voorgeschoteld in fiZi's filmzaal. Ze vliegen er rap doorheen. En ze zijn betrokken, vindt Ellen van den Hoek van de christelijk-gereformeerde kerk in Kerkwerve. Ze heeft de quiz opgezet en is blij met het deelnemersveld. ,,Het is iets nieuws, maar we mogen tevreden zijn.”

Een bijbelquiz voor volwassenen is al een paar jaar vaste prik op Schouwen, zegt Van den Hoek. Ieder jaar geregeld door een andere kerk. Toen haar kerkgemeente die de laatste keer organiseerde, kregen ze ook een kinderversie meegestuurd. Te leuk om te laten liggen, vond ze. ,,Ons kinderkoor Sjofar heeft ieder jaar een uitje ter afscheid. Naar het zwembad of de speeltuin. Deze keer is dat in het fiZi, waarbij ook andere kinderen uitgenodigd zijn.”

Ondertussen vuurt Van Houwelingen zijn vragen af. Wat is manna? Welk deel van de bijbel is dikker: het Nieuwe of het Oude Testament? Sommige meerkeuzevragen, erkent hij, kunnen je er zó in laten lopen. 

 Aan het einde van de rit heeft alleen Jannick Bezemer (8) uit Burgh-Haamstede alle vragen goed. Hij wint een boekenbon. Zijn kennis heeft hij opgedaan door op te letten in de klas en bij de bijbelles in de kerk, ontfutselt Van Houwelingen hem.

,,Ontzettend leuk”, zegt Van den Hoek uiteindelijk. ,,Ik hoop dat het voor herhaling vatbaar is. De kinderen zijn erg betrokken. Als het te makkelijk is, raken ze afgedwaald. Nu voelen ze dat je moet nadenken over de vragen. Er komen ook dingen terug in het dagelijks leven. Zoals sterk zijn, zelfvertrouwen hebben of vertrouwen op God. En ook dat dingen niet altijd even makkelijk gaan. Samuel kwam voorbij in de quiz. Die werd als jongetje van een jaar of vier in een tempel achtergelaten. Hij zag zijn moeder maar één keer per jaar. Opgroeien in een ander gezin; dat is ook voor kinderen in deze tijd herkenbaar.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement