Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Bewoners tegen komst van zonnepark Sirjansland

SIRJANSLAND - Projectontwikkelaar Tomorrow Energy (TE) uit Eindhoven wil een zonnepark van ongeveer 30 hectare aan de Maatje Harings Jobsweg in de polder bij Sirjansland neerleggen. Omwonenden verweren zich op voorhand bij de gemeente.

Voor het project met werktitel ‘De Staart’ heeft TE verkennende gesprekken gevoerd met de dorpsraden van Sirjansland, Oosterland en Nieuwerkerk. Ook individueel met bewoners, zoals met Natasja Mollink van de Dillingsweg. Achter haar woning bevinden zich de percelen van Laurice Boonman, die ze gaat verhuren aan TE. ,,Dat levert mij meer op als boer. Een vast inkomen. Blijkbaar zijn er te weinig daken. Ik sta ook achter de vergroening. Bovendien liggen wij een kilometer af van een stroomstation voor goede aansluiting. En die panelen verrotten of verdrogen niet bij veel regen of zon. Minder risico dus”, aldus Boonman.

Enorme impact

Mollink schreef de gemeente een aangetekende brief. Daarin benadrukt ze dat de plannen ‘onwenselijk en juridisch onhaalbaar zijn’. ,,De manier waarop TE deze plannen voorbereidt veroorzaakt grote onrust bij ons en andere omwonenden.” Ze wijst erop dat het project met deze omvang een enorme impact heeft op de culturele en landschappelijke waarden van het gebied. ,,De overheid werkt met een zogeheten zonneladder die landbouw- en natuurgronden ontziet. Dus eerst panelen op daken en bedrijventerreinen”, luiden Mollinks argumenten.