Volledig scherm
© Esme Soesman

Bewoners geëvacueerd vanwege gaslek in Dreischor

DREISCHOR - Bij graafwerkzaamheden aan de Welleweg in Dreischor is dinsdagmiddag rond 14.15 uur een lek ontstaan in de hoofdgasleiding van het dorp. Bewoners van twee woningen moesten tijdelijk hun huis uit.

De evacuatie was uit pure voorzorg, zegt Corry Brand, woordvoerster van Veiligheidsregio Zeeland. De brandweerlieden en medewerkers van Enduris hadden de situatie volgens haar onder controle. Al kregen ze de gasstroom pas na ruim drie uur gestopt.

In eerste instantie wilde een monteur van Enduris de leiding afsluiten om het lek rustig te kunnen verhelpen. Maar bij een hoofdgasleiding kan dat niet zomaar, omdat de continuïteit van de toevoer in het dorp dan in gevaar zou komen. Daarom moesten er twee omleidingen worden aangelegd.

Tot 17.30 uur is er gas uit de leiding gelekt. „Op zich is dat niet schadelijk, omdat het vergaat in de open lucht. Maar we wilden het risico niet nemen dat er mensen in de naastgelegen huizen zaten, terwijl er mogelijk gas binnen kwam. Als het in een ruimte blijft hangen is het namelijk wel gevaarlijk”, aldus Brand. De dichtstbijzijnde woning stond zo’n vijf meter van het gaslek.

Brandweerlieden probeerden met een ‘waterscherm’ te voorkomen dat het gas de huizen zou binnen stromen. Fijne straaltjes water moesten het gas zodanig verdunnen dat de concentratie minder werd en het niet makkelijk zou verspreiden. Na een laatste gasmeting konden de bewoners terug naar huis.

Volledig scherm
© Esme Soesman
Volledig scherm
© Esme Soesman