Volledig scherm
Schuttershofstraat in Zierikzee © Google Maps

Bewoner vecht met gemeente over plan voor pension met tien kamers

DEN HAAG/ZIERIKZEE – De gemeente Schouwen-Duiveland wil per se geen pension met tien kamers in een woonhuis aan de Schuttershofstraat, maar volgens de zoon van de bewoner heeft hij daar al lang een vergunning voor.

Kortom, een prima zomerkluifje voor de Raad van State, zo bleek maandag tijdens een hoger beroepszaak in Den Haag. Volgens initiatiefnemer J. Huis in ’t Veld beschikt hij door een fout van de gemeente al twee jaar over een zogenoemde van rechtswege verleende vergunning. 

De gemeente denkt er anders over. Voorjaar 2015 vroeg Huis in ’t Veld een vergunning aan om de Bed en Breakfast(B&B) in het woonhuis met vijf kamers uit te breiden tot pension met tien kamers. De gemeente nam niet onmiddellijk een besluit omdat ze nog wat aanvullende bouwtekeningen- en schetsen wilde hebben. 

Om die reden schortte de gemeente de besluittermijn op. Immers, als een gemeente niet binnen een gegeven termijn een besluit neemt wordt een vergunning vaak automatisch(van rechtswege) verleend. Huis in ’t Veld stuurde eind juni 2015 alle gegevens naar het e-mailadres van de behandelend ambtenaar. Uiteindelijk weigerde de gemeente half augustus alsnog de pensionvergunning.

Op tijd?

Huis in ’t Veld snapte er niets van. Volgens hem heeft de gemeente te lang gewacht met het besluit om de vergunning te weigeren en was Schouwen-Duiveland vier dagen te laat. Volgens de gemeente was ze op tijd. Tijdens de zitting zei de gemeenteambtenaar dat Huis in ’t Veld de aanvullende tekeningen niet naar zijn, maar naar het algemene e-mailadres van de gemeente had moeten sturen. 

De ambtenaar kreeg de tekeningen op vrijdag maar boekte die email pas vier dagen later officieel bij de postkamer in. En die vier dagen zijn cruciaal. Volgens Huis in ’t Veld heeft hij ruim op tijd de gevraagde informatie gestuurd en ligt de fout bij de gemeente. 

"Het komt wel heel mooi uit dat de email pas vier dagen later is ingeboekt. En daar is ook geen enkel bewijs van," aldus de advocaat van Huis in 't Veld. De Raad van State hakt binnen enkele weken de knoop door. Als Huis in ’t Veld gelijk krijgt kan hij alsnog een pension beginnen.