Volledig scherm
Bas van Damme (links) en Bert Coenen bij de Bewaerschole. De Middelburgse kunstenaar Ramon de Nennie ontwierp de nieuwe ‘huisstijl’ van de Bewaerschole. Dat gebouw werd in 1873 als kleuterschool gebouwd © Dirk Jan Gjeltema

Bewaerschole aan de slag met de wereld ‘op drift’

BURGH-HAAMSTEDE - Na het megaproject Balanceren tussen Zoet en Zout hing het  voortbestaan van de Bewaerschole even aan een zijden draadje. Maar een nieuw bestuur stond op. Boordevol mooie plannen. De wereld is op drift. Dat is de komende twee jaar in Burgh-Haamstede te zien.

‘Veranderende Grenzen’ is het thema waarmee de Bewaerschole in Burgh-Haamstede de komende twee jaar aan de weg timmert. Hoe toepasselijk voor een organisatie die zelf ook alles op de kop zet. Het gloednieuwe bestuur heeft warme banden aangeknoopt met de Burghse Schoole (Stichting Westerschouwen Kultureel), Kunstschouw en de twee plaatselijke basisscholen. ,,We zijn kunstliefhebbers, maar kijken graag naar buiten.”

Als íets belangrijk is voor de gemeenschapszin van een dorp dan is dat wel kunst en cultuur, stellen bestuursleden Bert Coenen en Bas van Damme. Dus is het zaak dwarsverbanden met andere organisaties aan te gaan. Verenigd in een platform kunnen de kunst- en cultuurorganisaties een sterk signaal afgeven in bijvoorbeeld de discussie over de dorpsvisie Burgh-Haamstede. Het dorp is meer dan kustdorp alleen. Het heeft alles in zich om zich tot kunst- en cultuurdorp te ontwikkelen, bepleiten de bestuursleden. Dat bindt mensen aan elkaar en ook de vijf verschillende dorpen die Burgh-Haamstede rijk is.

Slopen 

Educatieve programma's zijn een ander middel om mensen bij de Bewaerschole te betrekken. ,,We slopen de drempels”, zoals Coenen en Van Damme het formuleren. Nog vóór de eerste expositie van ‘Veranderende Grenzen: meanderen tussen Orde en Chaos’ op zaterdag 13 april van start gaat, wordt er door kinderen in de Bewaerschole geëxposeerd. Zij gaan aan het werk met kunstenaar Femke Gerestein, die komend jaar ook zelf in de Bewaerschole zal exposeren. Het is de aftrap van een twee jaar durend programma, waarbij tien kunstenaars - met kunstenaar Kees de Valk als curator - zich op het thema storten. 

Op drift

Een hartstikke actueel thema. Zaken die lange tijd houvast boden (rechtstaat, verzorgingsmaatschappij, welvaart, religie) zijn in snel tempo aan het eroderen. De samenleving is ‘op drift'. ,,Grenzen veranderen. Dat willen we onderzoeken. Wetenschappers doen dat ook. Die genereren kennis. Maar kunstenaars hebben een eigen kijk op de wereld. Onderzoeken, reageren en reflecteren.” Met Schouwen-Duiveland als ‘ideale biotoop’, waar van oudsher geleefd wordt met veranderende grenzen. Die tussen water en land bijvoorbeeld en de latere ontsluiting via dammen en bruggen. Veranderingen die grote invloed op de samenleving hebben gehad.

Quote

Kunste­naars hebben een eigen kijk op de wereld. Onderzoe­ken, reageren en reflecte­ren

Bas van Damme

Dit jaar en volgend jaar trekken steeds vijf kunstenaars voor een week of vijf met hun werk in de Bewaerschole. Het project ‘Veranderende grenzen, meanderen tussen Orde en Chaos’ wordt afgesloten met een symposium en een biënnale in 2020. Met gebruikmaking van de experimenten en bevindingen van de deelnemende kunstenaars wordt in de grote finale ook bewust de wereld buiten het tentoonstellingsgebouw opgezocht. Er zal een wandeling worden uitgezet langs veelzeggende plekken zoals de voormalige grens tussen Burgh en Haamstede en de bunkers van de Atlantikwall. Wandelaars krijgen verrassende doorkijkjes en inzichten gepresenteerd. 

De Bewaerschole krijgt binnenkort een nieuwe website, waarop het nieuwe programma is te lezen. Zie: bewaerschole.com.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement