Volledig scherm
Betsy Den Reijer en haar zoon Ger achter de Alois. © Esme Soesman

Betsy (89) is niet te stoppen bij hyperactieve dirigent (video)

ZIERIKZEE - Ze is niet te stuiten, Betsy den Reijer-van Amerongen (89) uit de Cornelia in Zierikzee. Breeduit lachend doet ze de hyperactieve dirigent op het beeldscherm onvermoeibaar na. Het is de Alois die haar aanspoort in beweging te komen.

Een soort Wii, omschrijft haar zoon Ger het apparaat. Maar dan voor mensen die dementeren. Bij de Cornelia zetten ze de Alois in om bewoners -fysiek en geestelijk- in beweging te krijgen.

"Niet in plaats van, maar als extra", benadrukt coördinator welzijn Astrid Hannewijk van Allévo. Want mevrouw Den Reijer heeft haar portie gym eind van de ochtend al lang en breed achter de kiezen. "Bewegen hebben we hier hoog in 't vaandel staan. Als je regelmatig beweegt, slaap je beter en heb je minder medicatie nodig. Daarnaast zorgt het voor een zinvolle dagbesteding", somt Hannewijk pluspunten op.

Wat dat laatste betreft: die vlieger gaat met de Alois ook op voor familie en andere naasten. "Mijn moeder is best nog enthousiast en aanspreekbaar en toch kan het moeilijk zijn om de tijd hier samen door te komen", weet Ger - die zijn moeder twee tot drie keer in de week vanuit zijn woonplaats Hellevoetsluis bezoekt. De Alois biedt afleiding en een aanknopingspunt om met elkaar in gesprek te gaan. Want naast bewegingsspelletjes zijn er onder meer foto- en videoprogramma's die met persoonlijke beelden te vullen zijn.

Lees het volledige verhaal morgen in de papieren krant.