Volledig scherm
Kees de Munnik (l) krijgt het speldje voor zijn 70-jarige lidmaatschap van harmonie Nut en Uitspanning, uit handen van voorzitter Luci de Vlieger. In het midden zijn vrouw Janny. © Peter de Munnik

Bestek met inscriptie en speldje voor 70 jaar trouw lidmaatschap van dorpsharmonie Zonnemaire

ZONNEMAIRE - Harmonie Nut en Uitspanning in Zonnemaire trekt na een kwart eeuw het ere-lidmaatschap weer uit de mottenballen. Kees de Munnik (83) werd vrijdagavond op het schild gehesen, vanwege de zeventig jaar die hij de vereniging onafgebroken trouw is gebleven.

Totdat zijn gezondheid het negen jaar geleden niet meer toestond, blies De Munnik zelf nog regelmatig een partijtje mee op de saxofoon. Dat instrument heeft hij ruim veertig jaar gespeeld binnen de harmonie. Voordien deed hij mee op klarinet, trompet en althoorn. Daarnaast had de jubilaris een belangrijk aandeel bij de opleiding van jonge muzikanten voor Nut en Uitspanning.

Bestek met inscriptie

Cor de Vlieger was in 1995 tot dusver het laatste ere-lid dat in de annalen van Nut en Uitspanning werd bijgeschreven. De Munnik kreeg vrijdag uit handen van voorzitter Luci de Vlieger een oorkonde en een speldje namens de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Van Nut en Uitspanning ontving de trotse jubilaris tijdens de jaarvergadering een bestek met inscriptie.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Nut en Uitspanning in 1908 op de Dijk van Bommenede. © Gemeentearchief Schouwen-Duiveland

Nut en Uitspanning werd in 1873 opgericht en is daarmee het oudste burgerorkest van Schouwen-Duiveland en wellicht ook binnen Zeeland. Kunst en Eer in Zierikzee is weliswaar 43 jaar ouder, maar komt (zoals zovele orkesten uit die tijd) voort uit de schutterij, benadrukt De Munnik. De dertien mannen van het eerste uur, liepen elke week door weer en wind met hun instrumenten van Zonnemaire naar Zierikzee voor muziekles. Nut en Uitspanning groeide in de hoogtijdagen uit tot een vereniging van zo'n zeventig leden. Nu zijn dat er 38 en zorgt het aspirantenorkest Minimonie voor jonge aanwas.

  1. Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over export: ‘Internationale handel maakt je minder kwetsbaar’
    PREMIUM

    Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over export: ‘Internati­o­na­le handel maakt je minder kwetsbaar’

    VLISSINGEN - Zeeland is de provincie met de meeste export. En dat is vooral te danken aan de industrie. Het midden- en kleinbedrijf verkoopt nog maar weinig producten over de grens. En laat kansen liggen, zegt directeur Dick ten Voorde van de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls. Ze gaat bedrijven helpen met internationale handel. ,,Het maakt je sterker en minder kwetsbaar.”