Volledig scherm
Jaap Schoof © Marcel Modde

Bertus' zoontjes (3 en 5 jaar) bezweken aan de kou in rampnacht 1953

SEROOSKERKE - Na 64 jaar duiken er nog steeds bijzondere verhalen van de rampnacht in 1953 op. Veelal opgediept door Jaap Schoof. Het nieuwste boekje van zijn hand zoomt in op de Schelphoek bij Serooskerke.

Daarin staat onder meer de tragische geschiedenis van Bertus Blom. De dragline-machinist werkte in de Schelphoek en woonde daar met zijn gezin in een wagen. Toen de dijk brak, smeet het water de woonwagen met geweld tegen een achterliggende dijk. Dat was hun redding, maar tegelijkertijd konden ze geen kant op. In de slaper waren ook gaten geslagen en dus restte niets anders dan wachten op hulp. Die kwam - twee ijskoude nachten en dagen later - te laat voor Peter (3) en Cornelis (5) Blom. De jongens raakten onderkoeld en stierven. Toen een sloep langs voer en Bertus en zijn hoogzwangere vrouw aan boord namen, moesten ze hun zoontjes achterlaten. De boot zat al overvol, voor de lichamen was geen plek meer.

Schoof (72) heeft vijftien bescheiden boekjes samengesteld die stuk voor stuk inzoomen op een specifieke gebeurtenis van de Ramp. Zijn meest recente productie over de Schelphoek is binnenkort in een beperkte oplage verkrijgbaar in het Watersnoodmuseum. Hij is nog op zoek mogelijke familie van Bertus Blom, die meer zou kunnen vertellen over de exacte omstandigheden die dagen en hoe het hen is vergaan na de evacuatie.

Meer daarover dinsdag in de PZC. 

Volledig scherm
Het stroomgat op 2 februari. Het schip van de Pender ligt nog in het haventje.