Volledig scherm
Gedeputeerde Carla Schonknecht (rechts met rokje) opende de fietsdag en deelde de route uit. © Marieke Mandemaker

Afsluiting ANWB fietsdagen in Burgh-Haamstede

BURGH-HAAMSTEDE - Afgelopen zaterdag sloot de ANWB de Fan van Fietsdagen af op boerderij Molenberg Burgh-Haamstede. Met een kop koffie in de ene hand en een bolus in de andere, luisterden ruim honderd fietsers geduldig naar speeches van burgemeester Gerard Rabelink en gedeputeerde Carla Schönknecht.

‘Schouwen-Duiveland is het ultieme fietseiland, Zeeland is een fietsprovincie’, luidde hun gezamenlijke boodschap. Sportievelingen én plezierrijders konden tussen 10.00 en 14.00 uur starten met de Beleef de Deltaroute. Een fietstocht van 38 kilometer door het Zeeuwse deltagebied.

Op verschillende locaties stond een gids van Natuurmonumenten om uitleg te geven over dat stukje Zeeland.Op de Molenberg zelf werden deelnemers getrakteerd op verschillende gratis fietsroutekaarten van Schouwen-Duiveland. Ook was er een zogenoemde E-bike challenge.

Wie de uitdaging aanging op z’n elektrische fiets, stond een parcours met hindernissen te wachten. De Fan van Fietsdagen werden deze zomer in alle provincies georganiseerd.

  1. 'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'
    buurten

    'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'

    Aan het begin van de Zwanenburgseweg staat een bord dat het gehucht aangeeft. En verderop, pas voorbij nummer 17, staat het einde van het Schouwse plaatsje dat tegen Ouwerkerk aanleunt, aangegeven. De woning van Piet Geluk op nummer 11 staat daartussen, maar in feite woont hij 'buiten het dorp', zoals hij dat noemt. Capelle ligt aan het begin van de weg, aan een zijtak van de Zwanenburgseweg. Een bord met 'begraafplaats' leid je erheen. In het boekje Nieuwerkerk in oude ansichtkaarten van C.P. Pols wordt ook Capelle genoemd. Want het gehucht hoort bij Nieuwerkerk. Er stond in 1304 een kapel en in 1753 bestond de buurtschap uit 14 huizen en 11 hofsteden, valt er te lezen. Het was een aparte heerlijkheid die een van de vier bannen van de polder van Duiveland besloeg. De ban was 687 gemeten en 120 roeden groot.