Volledig scherm
De Melkmarkt is één van de door leegstand van winkels geplaagde straten. foto Dirk-Jan Gjeltema

Afkalvend winkelbestand knabbelt randen centrum kaal

Het is al een tijdje aan de gang en de kredietcrisis maakt het er niet beter op. Het winkelbestand in Zierikzee kalft langzaam maar zeker af.

Het begint bij de puntjes. En als er niet snel iets gebeurt, blijft het daar niet bij, vreest voorzitter Cees Legemate van de Zierikzeese middenstandsvereniging Neptunus. Hij maakt zich zorgen om het steeds verder krimpende winkelbestand in Schouwen-Duivelands centrumstad Zierikzee. " Het begint echt een groot probleem te worden", aldus de middenstandsvoorman.

Hoe dat probleem eruit ziet maakt een wandeling door de binnenstad duidelijk. Met Appelmarkt, Dam en Havenplein is weinig mis. Het is een bonte rij van winkels, boetiekjes en horeca. Een heel ander beeld in bijvoorbeeld de Korte Sint Janstraat. Daar staan aan beide zijden van de straat meerdere (winkel)panden leeg. Legemate is beducht voor een sneeuwbaleffect. Een straat waarin meerdere winkelpanden leegstaan, is kaal en onaantrekkelijk. Onaantrekkelijk voor zowel het winkelend publiek als voor aanstormende jonge ondernemers. Legemate: "Je ziet dat jonge ondernemers huiverig zijn om iets nieuws te beginnen. Ik denk dat wat dat betreft ook de kredietcrisis meespeelt. De huur van een winkelpand in het centrum van Zierikzee is pittig. Je moet echt een behoorlijke omzet draaien om te kunnen overleven."

In de dagelijkse praktijk lukt dat lang niet iedereen. Legemate heeft de laatste jaren heel wat winkeliers zien komen en gaan. Sommigen gooiden na een jaar de handdoek al in de ring, anderen hielden het wat langer vol, maar zagen zich uiteindelijk ook gedwongen de deuren te sluiten. Ontzettend jammer in de visie van Legemate . "Wat je ook ziet is dat het assortiment in Zierikzee verarmt. Een kaasboer bijvoorbeeld is er niet meer en ook geen groenteboer."

Ondernemer Kees Verkerke, woordvoerder van de winkeliers in het Zierikzeese Havenkwartier, deelt de mening van Legemate dat de leegstand een groeiend probleem is. "In het Havenkwartier valt het wel mee, maar verderop in het winkelgebied ziet het er niet best uit. Weet je wat het is, de meeste pandjes zijn gewoon te klein en te duur om als ondernemer een goede boterham mee te kunnen verdienen."

Op de vraag wat er moet gebeuren om het winkelbestand weer naar een aanvaardbaar peil op te stuwen, is Legemate duidelijk. "De gemeente is druk bezig met plannen voor herinrichting van de binnenstad en dat is van wezenlijk belang. Ik denk dat we met z'n allen moeten proberen het gezellig te maken."

Dat laatste onderschrijft Verkerke - hoewel geen lid van Neptunus - van harte. "Ik denk dat we er alles aan moeten doen om een betere gastheer te worden."

Verbeterpunten zat in de visie van Verkerke. De parkeergelegenheid laat te wensen over en ook zaken als bewegwijzering kunnen flink beter. Over de plannen van de gemeente is Verkerke tevreden. Wat hem betreft kan en moet de hand zo snel mogelijk aan de ploeg geslagen worden. De plannen mogen niet verworden tot een papieren tijger. Dat is ook zeker niet de bedoeling, volgens wethouder Wijnand Renden. "Maar we willen het ook niet overhaasten. We willen zo snel mogelijk én zo goed mogelijk de plannen ontwikkelen en uitvoeren. En de plannen samen met de middenstanders verder ontwikkelen."