Volledig scherm
Het ADRZ in Zierikzee. © Dirk-Jan Gjeltema

ADRZ stopt met dagbehandelingen tegen kanker in Zierikzee

ZIERIKZEE - Het ziekenhuis in Zierikzee stopt oncologische dagbehandelingen. Voor bijvoorbeeld chemokuren moeten patiënten vanaf juli voortaan naar Goes of Vlissingen.

Dat besluit is gevallen omdat volgens woordvoerder Mirjam van Zuilen de kwaliteitseisen steeds strenger worden. ,,Eén van die eisen is de aanwezigheid van doktoren en verpleegkundigen. Dat kunnen we in Zierikzee niet garanderen, in Goes en Vlissingen wel. Wat betreft kwaliteitsgarantie zijn dat veiligere plekken.”

De verplaatsing betreft in totaal 86 patiëntbehandelingen, met een gemiddelde van zes behandelingen per dag. ,,Een groot deel van deze patiënten komt al van Walcheren en de Bevelanden”, legt Van Zuilen uit. ,,Sommigen gaan naar Zierikzee omdat de wachttijden daar korter zijn. Circa veertig procent van de patiënten oncologie in Zierikzee komt niet van Schouwen-Duiveland zelf.”

Geld

Meer doktoren in Zierikzee zetten om alle oncologische dagbehandelingen daar te houden, was geen optie. ,,Dat hangt natuurlijk allemaal samen met geld”, zegt Van Zuilen. ,,Je zou willen dat je dertig locaties hebt, maar die kun je niet allemaal bemensen.”

Behalve de oncologische dagbehandelingen staan volgens Van Zuilen op dit moment niet meer verhuizingen op de rol. ,,Wel zijn we met huisartsen het hele palet aan zorg in Zierikzee aan het bekijken. Er zijn op dit moment veel ontwikkelingen in de zorg. Dat gaat twee kanten op: patiënten krijgen thuis zorg of de zorg concentreert zich vanwege alle kwaliteitseisen. We willen weten wat patiënten van huisartsen en het ziekenhuis nodig hebben. De visie volgt later dit jaar.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement