Actievoerders verlaten ‘kraakcamping’ in Scharendijke; terrein leeg en afgesloten

VIDEOSCHARENDIJKE - De actievoerders hebben eieren voor hun geld gekozen en zijn vertrokken van kraakcamping ‘t Gevulde Gat’ in het centrum van Scharendijke. Even na half vier beval de politie hen het terrein te verlaten. Bij weigering zouden ze worden aangehouden. Daarop zijn de mensen vrijwillig vertrokken. Het terrein is nu verlaten en afgesloten. 

Aanvankelijk moesten de krakers om 12.00 uur van de camping zijn. Maar ze  bleven zitten en de politie vertrok. De aannemer die op het terrein wil bouwen, deed daarop aangifte van ‘het begeven op verboden terrein’ en van vernieling. Om half vier keerde de politie terug en sommeerde de actievoerders uiterlijk om 16.00 uur te vertrekken. Omdat de ‘krakers’ meewerkten kregen ze iets meer tijd van de politie.

Poll

Krakers in Scharendijke hebben groot gelijk

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
1000 stemmen

Alles draait om een groot braak liggend terrein aan de Dorpsstraat in het centrum van het dorp. Al drie jaar wachten de bewoners van Scharendijke op de komst van bebouwing. De aannemer is nog altijd niet begonnen en de actievoerders zijn dat beu. Om iedereen wakker te schudden, besloot Jim Stremme gisteren de bouwplek te ‘kraken’ en er een dorpscamping te openen. Tot vanmiddag stonden er drie caravans en vijf tentjes (vanochtend waren er nog twee bijgezet). De krakers ‘meldden’ de camping ook aan op Google Maps. Zo werd het open gat in het dorp ook digitaal ‘gekraakt’.

Volledig scherm
© Esme Soesman

De gemeente had de krakers gisteren gesommeerd om de plek vandaag voor 12.00 uur te verlaten. ,,We hebben inderdaad een ultimatum gesteld", zei woordvoerder Toon Wandel van de gemeente Schouwen-Duiveland vanochtend. ,,Maar wat we gaan doen als de mensen het ultimatum negeren, is onderwerp van intern overleg.” Bij dat gesprek waren onder meer loco-burgemeester Jacqueline van Burg (burgemeester Gerard Rabelink is op vakantie) en de politie aanwezig.

Grimmig

Politieagenten namen rond kwart over elf een kijkje op de ‘camping’. Krakers moesten zich legitimeren en hen werd nogmaals verzocht om voor 12.00 uur weg te gaan. Aanvankelijk was de sfeer grimmig. Dat kwam volgens de krakers omdat ‘wijkagenten gisteren hadden gedreigd dat de ME de camping zou komen ontruimen als de krakers niet aan het ultimatum zouden voldoen’.
Maar vanochtend ging het er minder heftig aan toe. ,,De politieagenten stelden in een gesprek al snel vast dat de mensen niet bereid waren te vertrekken”, vertelt woordvoerder Alwin Don van de politie Zeeland/West-Brabant  Don. ,,Daarop zijn de agenten weggegaan.”

Aannemer Boogert, die op het terrein wil bouwen, deed vervolgens aangifte. ,,Er is aangifte gedaan van het feit dat mensen zich begeven op verboden terrein en van vernieling”, bevestigt Don.

De gemeente liet vervolgens weten dat ze geen rol meer heeft. ,,Het is nu een juridische zaak tussen aannemer Boogert en de krakers”, aldus loco-burgemeester Jacqueline van Burg. Ze bevestigde dat ‘mensen is verzocht om het terrein vandaag voor 12.00 uur te verlaten’, maar wilde het geen ultimatum noemen.

Volledig scherm
De ontruiming is begonnen. © Esme Soesman

Teleurgesteld

De krakers zijn teleurgesteld dat de aannemer aangifte heeft gedaan. Ze zeggen dat het gaat om een ‘ludieke actie’ en dat het vooral niet de bedoeling is ‘om grond in te pikken'. Ze vinden het vooral zonde dat de plek al jaren braak ligt. Het is een gat in het dorp dat beter benut kan worden. Zo kan het terrein tijdelijk dienen als speeltuin, of op feestdagen als Koningsdag mooi gebruikt worden voor activiteiten, leggen de actievoerders uit.

Kraakster Juliette Weijenberg spreekt de aannemer daarop aan. ,,Wees transparant. Als er niet of nog niet gebouwd wordt, leg dat dan uit als bouwbedrijf en geef ons toestemming iets leuks met de grond te doen tot het zover is. Gras inzaaien. Koningsdag vieren. Een speeltoestel in plaats van een schutting.” De actievoerders staken niet onder stoelen of banken dat ze het flauw vinden dat Boogert vandaag niet langs kwam voor een gesprek.

Petitie

Volledig scherm
De kraakcamping wordt onruimd. © Esme Soesman

De ‘krakers’ proberen ondertussen steun voor hun actie te krijgen. Ze hebben een petitie geopend. Ze willen dat er ‘concrete bouwplannen komen zodat in het voorjaar van 2020 de bouwput een gezellig stukje Scharendijke is’. Om kwart over vijf hadden 94 mensen de petitie ondertekend.

Volledig scherm
De kraakcamping wordt ontruimd. © Esme Soesman
Volledig scherm
Kraakcamping in het centrum van Scharendijke. © Google Maps
Volledig scherm
© Esme Soesman
Volledig scherm
© Esme Soesman
Volledig scherm
© Esme Soesman
Volledig scherm
© Esme Soesman
Volledig scherm
De krakers ontvangen de politie met open armen. © Esme Soesman
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement