De kruising van de Zwaardweg en de N59. Hier is een rotonde gepland.
Volledig scherm
De kruising van de Zwaardweg en de N59. Hier is een rotonde gepland. © Gemeente Schouwen-Duiveland

Aanleg rotonde op Schouwse N59 mag, veiliger maken van doorgaande route kan beginnen

DEN HAAG/KERKWERVE - Rijkswaterstaat en gemeente Schouwen-Duiveland kunnen verder met het veiliger maken van de doorgaande route N57/N59 op Schouwen-Duiveland. Het bezwaar tegen de aanleg van een rotonde ter hoogte van de Zwaardweg vlakbij Moriaanshoofd werd woensdag door de Raad van State verworpen.

Het plan maakt de aanleg mogelijk van onder meer vijf rotondes tussen Burgh-Haamstede en Zierikzee.
Daartegen maakte Kees Bos bezwaar. Hij heeft aan de Zwaardweg, vlakbij één van de toekomstige rotondes, een perceel met een schuur gekocht en wil daar ook een woning bouwen. De gemeente Schouwen-Duiveland wil daar geen toestemming voor geven. Daarover loopt een procedure bij de rechter.

Voor de aanleg van de rotonde is zo'n 1.000 vierkante meter grond van Bos nodig. Voor hem is dat onverteerbaar. De Raad van State ziet het anders. Volgens dit hoogste bestuursrechtscollege heeft de gemeente Schouwen-Duiveland gekozen voor de oplossing die zo min mogelijk schade oplevert voor de natuur en voor grondeigenaren. De Raad vindt de lap grond van Bos maar een klein hoekje vergeleken met het totale grondbezit van Bos.

  1. Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemeester is de juiste man op het juiste moment voor Schouwen-Duiveland
    PREMIUM

    Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemees­ter is de juiste man op het juiste moment voor Schou­wen-Duiveland

    ZIERIKZEE - Een stevige persoonlijkheid, met gevoel voor humor. Zeker niet afstandelijk. Iemand met oog voor cultuur, economische ontwikkeling, veiligheid en die ruimte geeft om andere argumenten aan te horen. De superlatieven over Jack van der Hoek zijn niet van de lucht. Het is de nieuwe burgemeester die Schouwen-Duiveland verdient en verder kan helpen, zeggen mensen uit zijn omgeving. ,,Hij komt op het juiste moment”, zegt oud-burgemeester Jack Asselbergs.