Volledig scherm
Rechtbank Middelburg. foto Peter Nicolai © Peter Nicolai

9 maanden cel geëist tegen laatste twee Duitse relschoppers Renesse

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 9 maanden cel geëist tegen twee Duitse mannen die worden verdacht van het uitgangsgeweld in Renesse vorig jaar. De twee mannen zijn de laatste verdachten van de 11 relschoppers die voor de rechtbank in Middelburg staan.

Vijf andere Duitsers hoorden vorige week donderdag ook al negen maanden tegen zich eisen. Hun advocaten vonden die eis veel te zwaar en vroegen om vrijspraak. Vorig jaar mei veroordeelde de rechtbank vier andere Duitsers tot 4 en 5 maanden cel, waarop het viertal in hoger beroep ging.

Volgens het OM maakten de verdachten in de nacht van 11 op 12 april 2015 deel uit van een groep van zo'n zeventig Duitsers die kwam feesten in Renesse. De groep zou bestaan uit supporters van de Duitse voetbalclub Schalke 04. Bij het teruglopen richting de bus zou een van hen geweld hebben gebruikt tegen een Nederlander.

Toen de politie hem probeerde aan te houden, keerden zo'n twintig Duitsers zich tegen de politie. Een van de agenten werd met een bierpul tegen zijn hoofd geslagen en een andere agent liep een zware hersenschudding op. De groep gebruikte speciale vechttechnieken waarbij ze het vooral op de benen van zo'n acht agenten hadden gemunt.

De politie wist de Duitsers met geweld terug hun bus in te drijven. De groep is naar Breda vervoerd, waar vijftien van hen zijn aangehouden. De rest mocht naar huis terugkeren. Uiteindelijk zijn elf Duitsers als verdachten aangemerkt.

Uitspraak 21 november.