Volledig scherm
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

65 panden in Zierikzee staan onterecht op de gemeentelijke monumentenlijst

ZIERIKZEE - Zeker 65 panden in Zierikzee kunnen zonder verdere consequenties worden afgevoerd van de gemeentelijke monumentenlijst. Bijna een derde daarvan is inmiddels gesloopt of opgewaardeerd tot Rijksmonument. De overige huizen en gebouwen zijn sinds de watersnoodramp van 1953 aan de buitenkant dusdanig veranderd of gereconstrueerd, dat de beeldbepalende waarde geen rol van betekenis meer speelt.

,,Een mooie eerste slag", reageert LSD-fractievoorzitter Robbert Lievense op de conclusie van de Stichting Dorps, Stad en Land. Een amendement van zijn partij en de VVD vormde de aanleiding voor herijking van de lijst. Lievense vermoedt dat er tussen de 380 gemeentelijke monumenten nog meer panden staan die deze status onterecht wordt toegekend. Het nadeel daarvan is dat woningeigenaren extra op kosten worden gejaagd door de aanvraag van specifieke vergunningen en strikte bouwvoorschriften. Anders dan voor bezitters van een Rijksmonument, staat staat daar geen financiële tegemoetkoming (belastingvoordeel) tegenover.

Omdat de panden ook onder beschermd stads- en dorpsgezicht vallen, is de beeldbepalende waarde van de buitengevels hoe dan ook gegarandeerd, redeneert Lievense. De extra bescherming als gemeentelijk monument is daarmee in veel gevallen onnodig belemmerend. ,,Het gaat om de toegevoegde waarde. Wat mij betreft maken we in overleg met het Erfgoedplatform nog een verdiepingsslag. Uiteindelijk hou je dan een lijst over met échte gemeentelijke monumenten. Dus panden die niet alleen aan de voorkant de moeite van behouden waard zijn, maar dan kijk je ook naar de achtergevel, de dakconstructie en wellicht zelfs elementen binnenshuis. En als je dat doet, vind ik dat er ook wel een onderhoudsvergoeding tegenover mag staan."

Bekijk hier de Herijking gemeentelijke monumentenlijst gemeente Schouwen-Duiveland

Lees het hele verhaal donderdag in de PZC

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement