Volledig scherm
PREMIUM
Architect Kees van Wuyckhuyse bij de Greenhuusjes aan de Grevelingen. © Marieke Mandemaker

30 nieuwe (en heerlijk ruikende) strandhuisjes vol duurzame snufjes op de Brouwersdam

OUDDORP - Dwars door alle discussies over de verparking van Zeeland en het debacle Brouwerseiland heen is het Kees van Wuyckhuyse gelukt iets bijzonders aan de Grevelingen neer te zetten. Zijn Greenhuusjes zijn bijna klaar.

,,Oh. Ik dacht dat ze al veel verder zouden zijn.” Zichtbaar teleurgesteld gooit Kees van Wuyckhuyse de deur van zijn witte Smart dicht. Geen Bentley, geen maatpak. In een windjack en op sneakers staart de ontwikkelaar naar de grote bergen zand in natuurgebied de Kabbelaarsbank aan de Brouwersdam, waar het park Greenhuus Grevelingen verrijst. ,,We zouden over tien dagen gaan opleveren. Ik weet niet of we dat redden.”

Dertig houten huisjes lijken achter de heuvels vandaan te springen. Een soort tiny houses met daken vol vernuftigheden: glazen buizen die van zonlicht warmte maken, zonnepanelen die zorgen voor stroom en de verborgen warmtepompen. ,,Volledig zelfvoorzienend”, zegt Van Wuyckhuyse. ,,Wat voor weer het ook is. De stroom wordt opgeslagen in een grote accu buiten de woningen. En als een huisje onbezet is, wordt de stroom gebruikt door de andere. Ze werken onderling allemaal samen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement