Goud! Vlnr: Douwe De Vries, Marcel Bosker en Patrick Roest op het podium.
Volledig scherm
Goud! Vlnr: Douwe De Vries, Marcel Bosker en Patrick Roest op het podium. © ISU via Getty Images

Roest leidt Oranje naar goud op ploegachtervolging

De Nederlandse mannen (Patrick Roest, Douwe de Vries en Marcel Bosker) hebben vandaag met overmacht de tweede wereldbeker schaatsen in Tomakomai gewonnen op de achtervolging (3.45,87). Oranje versloeg olympisch kampioen Noorwegen (3.47,15), gevolgd door Japan (3.47,17).

Patrick Roest leidt het Oranje-trio in Tomakomai.
Volledig scherm
Patrick Roest leidt het Oranje-trio in Tomakomai. © ISU via Getty Images

Nederland pakte vorig weekeinde in Obihiro zilver achter Rusland. Toen kwamen De Vries, Bosker en Chris Huizinga in actie. Zij reden op de indoorbaan toen ruim 3 seconden sneller dan het winnende drietal vrijdag deed in de Japanse buitenlucht.

Nederland is regerend wereldkampioen en Europees kampioen op dit onderdeel. Bij de Winterspelen in februari in Zuid-Korea eindigde Oranje als derde. Ervaren mannen als Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Jorrit Bergsma en Koen Verweij waren voor de eerste twee wereldbekers dit seizoen in Japan om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. De overwinning van het Nederlandse gelegenheidstrio kwam derhalve als een verrassing.

  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”