Volledig scherm
Kjeld Nuis © AP

Nuis gaat voor recordsnelheid op schaatsen: '100 is een magisch getal'

Zijn collega’s hebben al lang vakantie, maar Kjeld Nuis (28) moet nog in topvorm zijn. De tweevoudig olympisch kampioen doet volgende week op een meer in het Zweedse Lulea een recordpoging. Hij wil weten hoe hoog zijn absolute topsnelheid ligt op schaatsen. 

Door Lisette van der Geest

Wat haalbaar is weet hij niet, maar een doel heeft Nuis wel: ,,100 is een magisch getal.” Ter vergelijking: de snelste schaatsers halen op 400 meterbanen snelheden van net boven de 60 kilometer per uur.

Nuis houdt van spektakel, van snelheid en actie. In zijn jeugd stuntte hij op skates in parken, maar toen zijn schaatssucces toenam liet hij die hobby uit voorzorg links liggen. ,,Dit vind ik ook wel spannend hoor. Ik weet hoe het is om zestig kilometer per uur te halen, maar alles erboven is onbekend.”

Quote

Dit vind ik ook wel spannend hoor

Kjeld Nuis

In Zweden rijdt hij op een natuurijsbaan van 1500 meter zonder bochten, achter een auto met een windscherm, waardoor veel luchtweerstand wordt weggenomen. Zondag vertrekt Nuis, die vandaag gehuldigd wordt in de Grote Kerk in Den Haag en samen met de andere olympische medaillewinnaars van de meest recente Winterspelen langsgaat bij het Koninklijk Paar en Prinses Margriet op Paleis Noordeinde.

Nuis blijft een kleine week in Lulea en zal op meerdere dagen pogingen wagen een record te halen. Maandag heeft hij gereserveerd voor acclimatiseren en een rondleiding in het Zweedse Lapland, dinsdag zal hij voor het eerst op het ijs staan. Nuis: ,,Veel is afhankelijk van het weer bij die pogingen. Of het waait of sneeuwt maakt een groot verschil. Maar vooralsnog zijn de voorspellingen heel goed, met een temperatuurtje van rond de -2 à 0 graden Celsius.”

Er zijn bijna vijftig mensen bezig aan het project, dat een samenwerking is tussen sponsor Red Bull en de Technische Universiteit van Eindhoven. Nuis zal zelf met tien mensen afreizen, waaronder een fysiotherapeut, meerdere managers en Ronald van den Ing, jarenlang de vaste materiaalman van de Nederlandse schaatsploeg.

,,Alles is namelijk een vraag. Je weet niet wat je schaatsen doen bij 100 kilometer per uur. Moet je een andere ronding? Hoe is het natuurijs? Zijn er scheuren? Daar gaan we de eerste dagen naar kijken.”