Nederlandse schaatsers wél oppermachtig op 1000 meter bij wereldbeker in Polen
Hein Otterspeer heeft goud gepakt op de 1000 meter tijdens de wereldbeker in Polen. De sprinter reed in 1:08.67 naar de snelste tijd ooit in Tomaszów Mazowiecki. Thomas Krol en Kjeld Nuis completeerden het Nederlandse podium en pakten zilver en brons. Ook tijdens de massastart en de ploegenachtervolging pakte Nederland tweemaal goud.
Het gat tussen Krol en Otterspeer bedroeg slechts 0,02 seconde. Krol kwam na 1:08.69 over de streep. Kjeld Nuis zette dezelfde tijd neer als de Russische Viktor Mushtakov, maar bleek een fractie sneller en greep brons. De medailleopbrengst van Nederland in Polen werd daarmee in één klap opgehoogd naar vier. Merijn Scheperkamp (1:09.88), Kai Verbij (1:09.14) grepen naast de medailles.
Otterspeer reed met 24,9 de snelste eerste ronde op de 1000 meter. De schaatser van Reggeborgh hield dat goed vol met een ronde van 27,1. Krol en olympisch kampioen Nuis kwamen met een goede slotronde nog dichtbij, maar werden geklopt.
Bekijk hier de uitslagen:
,,Het is al even geleden dat ik een 1000 meter heb gewonnen internationaal’’, glunderde Otterspeer voor de camera van de NOS. In 2013 won hij de afstand voor de laatste keer. ,,Ik wist wel dat ik als favoriet aan de start zou staan, maar het is super mooi dat het lukt. Dit is er denk ik wel het perfecte moment voor, het is lekker dat je de bevestiging krijgt dat je de beste bent Dit smaakt naar meer.’’
Ploegenachtervolging mannen
De Nederlandse mannen hebben hun baanrecord in de ploegenachtervolging heroverd. Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker finishten in 3:44.57 en waren daarmee vier seconden sneller dan de directe tegenstanders uit Noorwegen. De Canadezen openden razendsnel en zaten lang onder de Nederlandse tijd, maar braken en kwamen uiteindelijk 1.20 seconde later binnen.
Massastart vrouwen
Een superieure Irene Schouten is voor de tweede keer dit weekend in de prijzen gevallen. Schouten kwam als eerste over de streep tijdens de massastart en veroverde daarmee een gouden medaille. Eerder dit weekend pakte ze al goud op de 3000 meter. Marijke Groenewoud reed naar de vierde plaats. ,,Het gaat erom dat we punten binnenhalen en dat hebben we gedaan’’, aldus Schouten tegen de NOS. ,,We hebben laten zien dat we een goed team zijn. Ik hoor zelf ieder jaar tot de beste schaatssters, maar toch won ik niet. Wat dat betreft is het een spel.’’
Schouten controleerde met ploeggenote Groenewoud van Zaanlander het peloton met zestien schaatssters. Ze neutraliseerden aanvallen van de Canadese Valérie Maltais en van Marina Zoejeva uit Belarus. Met een versnelling in de laatste ronde was ze overtuigend de beste.
500 meter mannen
Kai Verbij is op de tweede 500 meter bij de wereldbeker schaatsen in Tomaszów Mazowiecki met 34,91 seconden als zevende geëindigd. Daarmee was hij net als op de eerste 500 meter afgelopen vrijdag de beste Nederlander. De zege in Polen ging naar de Japanner Tatsuya Shinhama met een tijd van 34,69.
Verbij werd in de rit geklopt door de Rus Artem Arefjev, die tot 34,82 kwam. De 27-jarige Nederlander was net iets sneller dan landgenoot Hein Otterspeer. Die schaatste met 34,93 (achtste) dezelfde tijd als de winnaar van de eerste 500 meter, de Chinees Tingyu Gao. Gao kwam ondanks een snelle opening niet in de buurt van de 34,26 van vrijdag, mede door twee forse misslagen.
Merijn Scheperkamp schaatste in de rit tegen olympisch kampioen Havard Lorentzen naar 35,11. Dat was dezelfde tijd als Dai Dai N’tab, die in duizendsten net iets sneller was en daarom voor Scheperkamp als veertiende eindigde. Scheperkamp is de nummer vijftien.
1500 meter vrouwen
Ireen Wüst heeft nipt naast een medaille gegrepen op de 1500 meter. Met 1:57.28 eindigde zij op de vierde plaats, ruim een seconde achter winnaar Miho Takagi. Zij verbrak het baanrecord dat de Amerikaanse Brittany Bowe kort daarvoor had neergezet. Zij pakte zilver, terwijl de bronzen plak naar Nadezhda Morozova.
Met een tijd van 1:58.17 had Irene Schouten voor even de derde plek en daarmee een bronzen medaille in handen, maar de gouden medaillewinnaar van de 3000 meter op zaterdag verloor haar plek. Ook Antoinette de Jong eindigde in de middenmoot.
Wüst zei dat ze beter was dan haar tijd deed vermoeden, maar dat ze het niet vertaald kreeg op het Poolse ijs. ,,Dat is een slecht excuus, maar ik ben fysiek beter dan ik nu laat zien”, zei de 35-jarige Brabantse bij de NOS. ,,Ik word vierde door de uitvoering. Ik heb hier technisch geen goede rit gereden.” De olympisch kampioene gaf aan niet voluit te kunnen starten omdat ze een beetje last had van haar lies, maar zorgen maakt ze zich niet. ,,Het is pas november. Ik kan gewoon mijn wedstrijden meepakken en moet zorgen dat ik volgende week kan meedoen om de winst.”
Bekijk hier de wereldbekerstand:
Bekijk hieronder onze schaatsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Irene Schouten helpt Marijke Groenewoud aan zege in Marathon Cup
Schaatsster Marijke Groenewoud heeft de twaalfde wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. De rijdster van Team Albert Heijn Zaanlander was op de ijsbaan van Alkmaar de snelste in de eindsprint van een grote groep. Esther Kiel (BDM-BTZ) eindigde als tweede. Ze drukte haar schaats nog net voor Nederlands kampioene Irene Schouten over de finishlijn. -
PREMIUMMet video
Jutta Leerdam 2.0: minder perfect, taboedoorbrekend en een voorbeeld voor velen
Overtuigend werd Jutta Leerdam de nationaal kampioene sprint. Maar wat misschien nog wel meer indruk maakte: opnieuw sprak ze open en taboedoorbrekend over onderwerpen die de meeste sporters het liefst links laten liggen. ,,Ik zit gewoon lekker in mijn vel en rijd harder dan ooit.” -
PREMIUM
Shorttrack is een attractie rijker met ‘hypermobiele’ tacticus Jens van 't Wout
Drie goud, twee zilver, veel geleerd en een hoop nieuwe fans. Dat is de oogst van Jens van ’t Wout (21) na een succesvol EK shorttrack. En de sport, die is een ware attractie rijker. -
PREMIUM
Shorttrack-idool bezorgde Jens van ’t Wout litteken in gezicht: ‘Zie het als zijn handtekening’
Jens van ’t Wout (21) is dit seizoen in topvorm. Op het EK in Polen wil de shorttrackfreak zijn internationale doorbraak bevestigen. ,,Ik beleef elke bocht anders.”
-
PREMIUM
Primeur voor 'verdiende winnaar' Merijn Scheperkamp, 'verslagen' Hein Otterspeer blijft op de hatelijke nul
Het Europese sprintkampioenschap draaide uit op een spannende strijd tussen Hein Otterspeer en Merijn Scheperkamp. Na afloop had Otterspeer, bijna vallend in de bocht van de 500 meter, het gevoel goud te hebben verloren. Scheperkamp was veel stabieler en zei daarom: ,,Ik ben de verdiende winnaar.” -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.