Volledig scherm
Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis. © ANP

Nederlandse schaatsers pakken goud op eerste teamsprint ooit op WK

In navolging van de vrouwenploeg heeft ook de Nederlandse mannenformatie goud veroverd op de teamsprint bij de WK afstanden. Het schaatstrio van Oranje zegevierde met een baanrecord: 1.19,05. Zuid-Korea gaf als nummer twee 0,95 seconde toe (1.20,00). Het brons was voor de Russische ploeg (1.20,10).

Namens Nederland kwamen Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis in actie. In deze samenstelling hadden ze dit seizoen nog geen internationale race gereden op de teamsprint.

Nederland won de eerste wereldbeker in Obihiro met Michel Mulder, Nuis en Verbij. De tweede wereldbeker in Tomakomai leverde zilver op (Dai Dai Ntab, Verbij, Nuis) en de derde wereldbeker eveneens (Michel Mulder, Ntab en Verbij). Door de drie podiumplaatsen eindigde Nederland op het al afgesloten wereldbekerklassement op de eerste plaats.

Valpartij

Volledig scherm
Ronald Mulder, Kai Verbij, Kjeld Nuis. © BSR Agency

Nederland en Polen moesten in Inzell relatief lang wachten voordat ze van start konden gaan. Door een valpartij in de voorgaande rit bij de Noorse ploeg moest het ijs even worden gerepareerd. De concentratie bij de drie mannen van Oranje bleek niet verstoord. Ronald Mulder ging als kopman zoals verwacht snel van start, maar zorgde er wel voor dat zijn achtervolgende ploeggenoten goed de aansluiting met hem konden houden.

Verbij en Nuis, dit seizoen niet altijd even goede vrienden, reden daarna gezamenlijk sterk door. Met een minieme marge op Zuid-Korea begon Nuis solo aan zijn laatste rondje. Met een indrukwekkende eindsprint stelde de tweevoudig olympisch kampioen de eerste wereldtitel op dit onderdeel met ruime voorsprong veilig voor Oranje. Voor Nuis was het zijn derde gouden WK-medaille in zijn loopbaan. Verbij pakte zijn tweede wereldtitel en Mulder zijn eerste.

Gaaf onderdeel

,,Dit is een heel gaaf onderdeel”, vond Mulder ,, Er zit veel spektakel in en veel snelheid. Ik had al het idee dat we goed bezig waren, maar ik hoef die mannen alleen zo goed mogelijk af te zetten.”

Ook Nuis wees op de snelheid van de drie ronden. ,,Het gaat echt heel hard, op het scherpst van de snede. Het spelletje is supergaaf en het is natuurlijk leuk dat we winnen.”