Volledig scherm
Douwe de Vries. © ANP

Magistrale Douwe de Vries grijpt Nederlandse allroundtitel

Oudste kampioen ooitDouwe de Vries heeft met een magistrale tien kilometer de Nederlandse titel allround gewonnen. Hij won de slotafstand in Thialf met een persoonlijk record en duwde Marcel Bosker in een rechtstreeks duel naar de tweede plaats. 

De Vries, die met 36 jaar en 228 dagen de oudste allroundkampioen ooit is, greep daarmee het derde en laatste ticket voor het WK allround van begin maart in Calgary. Patrick Roest en Sven Kramer, die het NK lieten schieten, waren al verzekerd van het WK. Het was de eerste nationale titel allround voor de routinier van Team Jumbo-Visma.

De Vries reed een winnende tijd van 12.55,10. De onttroonde titelhouder Marcel Bosker (22) moest in de laatste rit bijna 20 seconden toegeven op de taaie Fries. Hij was met een voorsprong van 6,24 seconden op De Vries begonnen aan de 10 kilometer. Halverwege de race was al duidelijk dat Bosker zijn leidende positie in het klassement niet zou kunnen vasthouden. Chris Huizinga pakte brons in het eindklassement.

Gisteren behaalden Douwe de Vries en Marcel Bosker allebei al een persoonlijk record op de 5000 meter

De Vries vierde zijn eerste triomf bij de NK uitbundig in het volle Thialf. ,,Ja, ik heb het er meteen maar even van genomen’', sprak hij bij de NOS met een brede grijns. ,,Hier heb ik 36 jaar op gewacht. Dit is echt heel gaaf. Een maand geleden vond ik mijn Nederlandse titel op de massastart al mooi, maar deze allroundtitel is nog mooier.’’

Volledig scherm
Marcel Bosker. © , BSR Agency