Volledig scherm
Thomas Krol. © EPA

Krol verslaat Nuis op 1500 meter in Polen, revanche voor Kodaira

World CupThomas Krol heeft bij de tweede wereldbeker van het seizoen in Polen de 1500 meter op zijn naam geschreven. De wereldkampioen op deze afstand zette in de laatste rit de beste tijd én een nieuw baanrecord neer: 1.45,76. 

Krol was 0,19 seconden sneller dan olympisch kampioen Kjeld Nuis, die met zilver genoegen moest nemen. De Rus Denis Joeskov veroverde brons met een tijd van 1.46,28.

Vorige week was Nuis bij de eerste wereldbeker in Minsk nog wel de snelste op de 1500 meter. Krol eindigde toen achter Joeskov als derde. Op de 1000 meter moest Nuis in Wit-Rusland wel voorrang verlenen aan Krol, die een week later zijn ploeggenoot nu ook op de 1500 meter de baas bleef.

Quote

Ik heb nu het geloof dat ik van iedereen kan winnen

Thomas Krol

Krol (27) behaalde in Tomaszów Mazowiecki zijn tweede wereldbekerzege op de 1500 meter en zijn derde in totaal op de individuele nummers. Patrick Roest, teamgenoot van Krol en Nuis, eindigde als zesde in 1.47,33. Marcel Bosker belandde met een tijd van 1.47,96 op de veertiende plek. Douwe de Vries reed in de B-divisie de tweede tijd: 1.48,46.

,,Ik ben heel tevreden en heel voldaan”, liet Krol bij de NOS weten. ,,Ik rijd vanaf het begin van het seizoen echt supergoed. Ik kan nu met de besten van de wereld meedoen en ook om de winst strijden. Vorig seizoen behaalde ik ook al goede resultaten, maar het grote verschil is nu dat ik het geloof heb dat ik van iedereen kan winnen als ik doe wat ik kan. Dat is voor mij een geruststellende gedachte. Het laatste stukje zit wat mij betreft dus echt in het mentale gedeelte.”

Nuis baalde van zijn ‘nederlaag’ tegen de ontketende Krol. ,,Het was allemaal bij mij een beetje te mat. Thomas heeft het eerlijk gewonnen hier, hij heeft nergens iets gestolen. Hij opende sneller dan ik en op basis daarvan kon hij winnen. Ik liet het juist liggen op de eerste 300 meter.”

Kodaira wint nu wel 500 meter

Volledig scherm
Nao Kodaira. © EPA

De Japanse Nao Kodaira schreef eerder op de dag de 500 meter op haar naam. De olympisch sprintkampioene zegevierde met een baanrecord van 37,77. Het zilver was voor de Russin Olga Fatkoelina (37,97) en het brons ging naar Daria Katsjanova, eveneens afkomstig uit Rusland (38,08).

Kodaira leed vorige week in Minsk een zeldzame nederlaag in de wereldbeker op de 500 meter. Ze moest toen achter Fatkoelina en Katsjanova genoegen nemen met brons.

Jutta Leerdam was op de achtste plaats de beste Nederlandse met een tijd van 38,37. Sanneke de Neeling eindigde met 38,78 als veertiende en Michelle de Jong kwam met 38,90 op de vijftiende plek uit.

Jorien ter Mors, die vorige week in Minsk de 500 meter oversloeg, moest in Polen in de B-divisie meedoen. Ze reed de derde tijd: 38,44. Wereldkampioene Vanessa Herzog zegevierde met 38,03. De Oostenrijkse werd in Wit-Rusland gediskwalificeerd en moest daardoor eveneens in de B-klasse van start gaan. Dione Voskamp eindigde op het tweede plan als zevende in 39,22.

Zilver op ploegenachtervolging

Nederland is er niet in geslaagd de eerste wereldbekerwedstrijd van het schaatsseizoen op de ploegachtervolging voor vrouwen te winnen. De formatie van bondscoach Jan Coopmans kwam na zes ronden 0,12 seconde tekort voor goud. Rusland zette in de laatste rit tegen het favoriete Japan de beste tijd neer: 3.02,76. Achter Oranje eindigde Canada als derde in 3.03,72.

Namens Nederland kwamen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie. Japan is olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel. Door een valpartij kon de Aziatische ploeg de verwachtingen deze keer niet waarmaken.

Zilver Bergsma op massastart

De massastart voor mannen heeft voor Nederland twee medailles opgeleverd. Jorrit Bergsma behaalde zilver en Arjan Stroetinga pakte brons. Het ervaren duo van Oranje moest in de eindsprint voorrang verlenen aan de Amerikaan Joey Mantia, regerend wereldkampioen op dit onderdeel.

Bergsma, vorige week tijdens de eerste wereldbeker in Minsk de snelste en de slimste van het peloton, reageerde in Tomaszów Mazowiecki vier ronden voor het einde op het juiste moment op een vluchtpoging van de Rus Danila Semerikov. De Friese stayer wist het gat met de koploper te overbruggen, maar moest daarna op het laatste rechte stuk zijn meerdere erkennen in de fel sprintende Mantia.

Bergsma en Stroetinga hadden beiden eerder op de dag nog wel hun race in de halve finales gewonnen.