Kramer en Bergsma stappen over emotie heen: ‘Met Sven naast Jorrit hebben we koppel dat concurrentie angst inboezemt’
Schaatsbondscoach Jan Coopmans heeft er vertrouwen in dat Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de Olympische Spelen een goed team vormen op het onderdeel massastart. In het verleden botsten de twee ervaren schaatsers met elkaar. ,,Ze zijn allebei professionals. Met allebei deze mensen zijn afspraken te maken”, aldus Coopmans in Leeuwarden, waar de Nederlandse schaatsselectie voor de komende Winterspelen bekend werd gemaakt.
Bergsma stapte in 2014 tijdens de Spelen van Sotsji boos uit het team van de ploegenachtervolging. TVM-rijders Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen waren de andere drie schaatsers in dat team en Bergsma voelde zich buiten het team staan. Vorig week zei hij nog dat die gebeurtenis hem een ‘litteken’ heeft bezorgd.
,,We willen deze wedstrijd winnen. Iedereen weet dat ik er veel waarde aan hecht dat we in complementaire duo’s werken. We gaan zeker nog overleggen met elkaar hoe we dat gaan oplossen en wat de beste manier is”, aldus Coopmans. ,,We zijn al een kleine twee jaar op zoek naar een opvolger voor Arjan Stroetinga. Dat was een sprinter die het kon afmaken. Die mensen heb je niet voor het uitzoeken. We verleggen het nu naar een andere tactiek. Daarin komt Sven Kramer als beste kandidaat naar voren. Zijn taak? De zaak kapot rijden, ja.”
Bergsma bedankte op de Spelen van 2014 voor zijn rol als reserve op de ploegachtervolging. ,,Beide schaatsers hebben constructief met de bondscoach over de massastart gesproken, die tot de conclusie was gekomen dat Sven met Jorrit voor ons de beste kans is om een medaille te halen”, zegt technisch directeur Remy De Wit. ,,Ik heb ze zelf vanmiddag gebeld en beiden stonden er zeer positief in. Ze stapten in dat gesprek over de emotie heen en wilden het meteen over de inhoud hebben, hoe we het gaan regelen in Peking.”
Bergsma maakt geen deel uit van de ploegachtervolging. Op dat onderdeel vormt Kramer een team met Patrick Roest en Marcel Bosker. Coopmans: ,,Ik ben drie jaar geleden begonnen, met de opdracht om goud te halen. Vooral op de Spelen. Dan begin je met de mensen met het goede profiel. Daar zit Jorrit Bergsma niet direct bij.”
De schaatsbond hecht veel waarde aan de ploegachtervolging. ,,De belangrijkste doelstelling die we als KNSB hebben afgesproken is dat we de kansen op (gouden) medailles zo groot mogelijk willen maken”, aldus De Wit. ,,Door Sven en Marcel aan te wijzen voor de ploegachtervolging vergroten we deze kans aanzienlijk. We zijn op dit onderdeel drie keer op rij wereldkampioen geworden, met deze drie mannen als vaste kern. We verwachten met dit team te voldoen aan onze doelstelling. Met Sven naast Jorrit in de massastart hebben we een koppel dat de buitenlandse concurrentie angst inboezemt, en terecht.”
Om een zo sterk mogelijk team voor de ploegachtervolging op te kunnen stellen, passeerde de selectiecommissie schaatsers Tijmen Snel en Dai Dai N’tab die boven Kramer in de selectievolgorde stonden. De ploegachtervolging heeft volgens de technisch directeur een grotere kans op goud dan een derde plek op de 1500 meter. ,,Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk voor Dai Dai en Tijmen, dat zij hun plaats kwijtraken. Dat is ook de reden waarom ik hen beiden zelf heb gebeld om dit besluit toe te lichten”, zei De Wit. ,,Beiden gingen daar uitermate professioneel mee om.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Titelverdedigster Suzanne Schulting test positief op corona en mist WK: ‘Ik ben mentaal gebroken’
Suzanne Schulting mist het WK shorttrack. Ze heeft in Montréal, een dag voor de start van het toernooi, positief getest op corona. Dat laat de KNSB weten. -
Knegt grijpt op WK shorttrack net naast medaille op 1500 meter
Sjinkie Knegt heeft bij de WK shorttrack in het Canadese Montreal net naast een medaille gegrepen op de 1500 meter. Knegt eindigde in de finale als vierde. De afstandstitel ging naar Shaoang Liu uit Hongarije. Itzhak de Laat was eerder als tweede gefinisht in de B-finale. -
Marijke Groenewoud blijft ondanks interesse van andere ploegen bij Zaanlander
Marijke Groenewoud blijft Team Zaanlander trouw. De 23-jarige Friezin stond in de belangstelling van Jumbo-Visma en Reggeborgh, maar besloot haar contract bij het team van coach Jillert Anema met twee jaar te verlengen. Groenewoud werd vorig jaar in Thialf wereldkampioene op de massastart en pakte in februari op de Winterspelen van Beijing brons op de ploegachtervolging. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
-
Video
Ireen Wüst al emotioneel van ovatie vóór laatste race: ‘Op deze manier stoppen is droom die uitkomt’
Ireen Wüst heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen haar laatste race afgesloten met een vierde plaats. De 35-jarige Brabantse kwam in een vol Thialf op de 1500 meter tot 1.54,77. De zege ging naar de Japanse Miho Takagi in 1.53,32. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Brons voor De Jong
Irene Schouten zet met wereldtitel allround kroon op glansseizoen: ‘Nu de Elfstedentocht nog’
Irene Schouten is in het Noorse Hamar voor het eerst in haar carrière wereldkampioen allround geworden. De koningin van de afgelopen Olympische Winterspelen met drie gouden plakken troefde op de afsluitende 5 kilometer Miho Takagi en Europees kampioene Antoinette de Jong af.