Volledig scherm
Pavel Koelizjnikov. © AP

Koelizjnikov wint 500 meter, spannende strijd om wereldtitel

Kjeld Nuis kan zijn eerste wereldtitel op de sprintvierkamp vergeten. De Nederlandse schaatser, een kansrijke nummer drie na de eerste dag in Heerenveen, kwam op de tweede 500 meter niet verder dan de zevende tijd: 35,05. Zijn tegenstander Pavel Koelizjnikov zegevierde met een indrukwekkende tijd: 34,31. Daarmee evenaarde de Rus het baanrecord van Michel Mulder uit 2013.

In het klassement na drie afstanden kwam Koelizjnikov vaster op de eerste plaats. De tweevoudige wereldkampioen verdedigt op de afsluitende 1000 meter later op zondag een marge van 0,63 seconde op de Japanner Tatsuya Shinhama, die de tweede tijd reed op de 500 meter (34,45).

Nuis zakte naar de vierde plaats. De olympisch kampioen op de kilometer heeft een achterstand van 1,76 seconden op Koelizjnikov. Titelhouder Havard Lorentzen uit Noorwegen, zesde in 34,91, staat op de derde plek, op 1,33 van de Rus.

Kai Verbij reed de derde tijd: 34,74. De tweevoudig Europees kampioen sprint verknalde zaterdag zijn klassement op de 1000 meter. Hij opende te langzaam en kreeg mede daardoor met een vervelende laatste kruising te maken. Hij moest inhouden om zijn tegenstander Koelizjnikov voorrang te verlenen waarna de tiende tijd het hoogst haalbare was.

Met een achterstand van 0,56 seconde op de Russische klassementsleider begon hij zonder veel medaillekansen aan de tweede WK-dag. Zijn tijd van 34,74 was iets minder snel dan op zaterdag, toen Verbij de tweede tijd reed (34,72). In het klassement steeg hij niettemin naar de vijfde plek, op 1,97 van Koelizjnikov.

Hein Otterspeer stond op de zevende plek na de eerste WK-dag. De Nederlands kampioen sprint zakte door een matige tweede 500 meter (tiende in 35,14) naar de achtste plaats in het klassement.