KNSB hakt knoop door: Kramer en Bosker naar Spelen in Peking, N'tab en Snel vallen af
Sven Kramer kan zich definitief gaan voorbereiden op zijn vijfde en laatste Olympische Spelen. Hij viel na het OKT eigenlijk buiten de boot, maar is hard nodig voor de ploegachtervolging en wordt aangewezen. Datzelfde geldt voor Marcel Bosker. Daardoor zien sprinter Dai Dai N’tab en Tijmen Snel hun ticket naar Peking in rook opgaan.
Door Rik Spekenbrink
De selectiecommissie had na vijf dagen schaatsen om olympische startbewijzen nog een puzzel te leggen. Maar de uitkomst kondigde zich al enigszins aan. In de selectie voor Peking zat aan het einde van het OKT eigenlijk maar één geschikte kandidaat voor het teamonderdeel ploegachtervolging: Patrick Roest. Daar zat dus het probleem. Jorrit Bergsma heeft na de Spelen van Sotsji (2014) geen achtervolging meer gereden, maar kan het uiteraard wel. Maar dan nog zijn er eigenlijk twee mensen nodig, een reserve meegerekend.
De commissie, bestaande uit oud-schaatser Andries Kasper, oud-shorttracker Freek van der Wart en technisch directeur van de KNSB Remy de Wit, wijst daarom Sven Kramer en Marcel Bosker aan voor Peking. Zeker voor Kramer, viervoudig olympisch kampioen, is dat geen verrassing. Hij werd op het OKT derde op de 5 kilometer en had de ‘selectievolgorde’ al gehaald. Hij stond alleen uiteindelijk onderaan die lijst, als tiende man. Voor Kramer worden het zijn vijfde Winterspelen. ,,Ik ben een blij mens”, was zijn korte, maar veelzeggende reactie.
Zijn ‘promotie’ naar de olympische equipe kost zijn ploeggenoot Dai Dai N’tab zijn ticket. De sprinter werd tweede op de 500 meter, achter Merijn Scheperkamp. Omdat de 500 meter de laatste jaren geen succesnummer is voor Nederland, worden de medaillekans daar relatief laag ingeschat.
Tijmen Snel is het tweede kind van de rekening. Hij leek zich donderdagavond met een derde plek op de 1500 meter verrassend bij de ploeg te schaatsen, maar voelde de bui al een beetje hangen. Hem hoefden ze bovendien niet te vragen voor de ploegachtervolging, zo zette Snel meteen zelf een streep door die optie. In zijn plek gaat nu Marcel Bosker, die het op eigen kracht niet redde, maar als specialist op de team pursuit nu toch zijn koffer kan inpakken en gaat debuteren op de Spelen. ,,Als ze voor goud willen gaan op de achtervolging, moet ik mee”, zei Bosker donderdag zelfbewust. Omdat schaatsers ook een individuele afstand moeten rijden, gaat hij nu ook op de 1500 meter van start.
De ploeg die vanaf 4 februari in China gaat strijden om de medailles is bij de mannen nu: Thomas Krol, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Kai Verbij, Jorrit Bergsma, Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer, Marcel Bosker, Sven Kramer. Laatstgenoemde is samen met Bergsma aangewezen voor de massastart.
Vrouwen
Bij de vrouwen was er geen lange vergadering nodig om tot de negenkoppige selectie te komen. Na het OKT stonden er al precies negen in de matrix. Alle teamonderdelen waren bovendien afgevinkt. Dus gaan: Irene Schouten, Antoinette de Jong, Femke Kok, Jutta Leerdam, Sanne In ’t Hof, Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte, Marijke Groenewoud en Michelle de Jong.
De volledige ploeg
Mannen:
Scheperkamp (500)
Verbij (500, 1000)
Krol (500, 1000, 1500)
Otterspeer (1000)
Nuis (1500)
Bosker (1500)*
Roest (5000, 10.000)*
Bergsma (5000, 10.000)**
Kramer (5000)*/**
Vrouwen:
Kok (500)
Leerdam (500, 1000)
M. de Jong (500)
Wüst (1000, 1500)*
A. de Jong (1000, 1500, 3000)*
Groenewoud (1500) **
Schouten (3000, 5000)*/**
Achtereekte (3000)
In ‘t Hof (5000)
* Ook in ploegenachtervolging
** Ook in massastart
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Xandra Velzeboer houdt stand en eindigt als derde op WK shorttrack, ook medailles op relay
Xandra Velzeboer is op de WK shorttrack in Montreal knap als derde geëindigd. De 20-jarige Nederlandse pakte zondag brons op de 1000 meter en eindigde als vijfde in de superfinale. Gisteren had ze voor een grote verrassing gezorgd door de 500 meter te winnen. -
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Sven, bedankt dat je Doutzen Kroes ooit meenam op trainingskamp
Duizendmaal dank van columnist Erben Wennemars aan Ireen Wüst en Sven Kramer. ‘Ireen, bedankt voor het plezier dat je tot de laatste rit uit bleef stralen.’ -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Succescoach Jeroen Otter neemt sabbatical: ‘Het zijn twaalf intense jaren geweest’
De Nederlandse shorttrackploeg moet het komende winter stellen zonder bondscoach Jeroen Otter. De succescoach van Oranje doet in het seizoen 2022-2023 een stapje terug en neemt een sabbatical. Hij wordt vervangen door voormalig shorttracker Niels Kerstholt (39). Otter (57) blijft wel één dag per week als klankbord bij het team betrokken. -
Aggie Walsma dacht aan heroïsch afscheid, maar na 150 kilometer lag de eindstreep 30 meter te ver
Van een heroïsche zege in haar allerlaatste marathon naar een plek in de kantlijn. Het overkwam Aggie Walsma op het natuurijs van Zweeds Lapland, waar ze op zo’n dertig meter van de streep werd ingehaald door de jagende sprinters van het peloton.
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Sven Kramer en Ireen Wüst beleefden gezamenlijk afscheid op hun eigen manier: ‘Alles is heel overweldigend’
Ireen Wüst en Sven Kramer beleefden hun gezamenlijke afscheid in een volgepakt Thialf op hun eigen manier. ,,Ik heb een heel fijne dag”, zei Kramer kalm. ‘Schaatszus’ Wüst, die zelf de koning had uitgenodigd: ,,Alles is heel overweldigend.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer