Volledig scherm
PREMIUM
Jutta Leerdam © EPA

Het EK was een test voor de wereldrecordjacht in Salt Lake City

Nederland Schaatsland verzamelde bij de EK afstanden acht titels en een paar veelbelovende tijden. Maar wat zeggen deze prestaties over de kansen bij de WK afstanden, over een maand op het razendsnelle recordijs van Salt Lake City?

Door Pim Bijl

Patrick Roest plakte gisterochtend eigenhandig zijn nieuwe baan­record op de 5000 meter op het bord in Thialf. Na een aantal vergeefse aanvallen was het een dag eerder gelukt. Een nieuwe toptijd in Heerenveen (6.08,92), goed voor de Europese titel uiteraard. Dat zorgde voor blijdschap, ook al omdat het voor Roest een heerlijke bevestiging is in aanloop naar de WK afstanden - het toernooi dat alle topschaatsers rood omcirkeld hebben in hun agenda’s.

  1. Ter Mors zit na tegenslagen weer lekker in haar vel:  'Dat is mij heel wat waard’
    WK sprint

    Ter Mors zit na tegensla­gen weer lekker in haar vel: 'Dat is mij heel wat waard’

    Jorien ter Mors is ergens goed in waarin ze eigenlijk helemaal niet wil uitblinken: klimmen uit een (diep) dal. ,,Ja, wat dat betreft kun je me wel een ervaringsdeskundige noemen", zegt de drievoudig olympisch kampioene met de nodige zelfspot in Hamar, waar komend weekend de WK Allround & Sprint worden gehouden. ,,De laatste jaren heb ik dat helaas iets te veel moeten doen. Ik weet dus inmiddels wel hoe ik moet terugkomen na tegenslag."