Volledig scherm
Marijke Groenewoud op archiefbeeld. © BSR Agency

Groenewoud krijgt alsnog rode kaart op Weissensee, Kamminga wint

Marijke Groenewoud kwam vandaag als eerste over de streep tijdens de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee in Oostenrijk, maar de jury heeft haar laat op de avond alsnog een rode kaart gegeven. 

De winnares van de eerste wedstrijd op natuurijs, de KPN Grand Prix 1, werd oneerlijke en niet-sportief gedrag verweten. Manon Kamminga, eerder op de dag als tweede gefinisht, werd uitgeroepen als winnares.

Groenewoud, rijdster van Team ZiuZ, accepteerde tijdens de wedstrijd hulp van Carien Kleibeuker, die uitkomt voor Team Royal A-ware. Dat is volgens de reglementen niet toegestaan. De jury kwam later op de avond tot dit besluit, op basis van eigen waarneming tijdens de wedstrijd, ingediende protesten en uitspraken van Groenewoud zelf die de ongeoorloofde hulp bevestigen.

Kleibeuker werd eerder op de dag al uit de uitslag geschrapt. Dat is nu ook gebeurd met Marijke Groenewoud.

De uitslag van de Grand Prix 1 - Aart Koopmans Memorial luidt nu: 1. Manon Kamminga, 2. Aggie Walsma, 3. Lisa van der Geest. Dat is ook meteen de rangschikking in het klassement om de KPN Grand Prix natuurijs.

De Scheidsrechterscommissie van de KNSB buigt zich de komende dagen over de verdere consequenties van deze rode kaarten.

  1. Ter Mors zit na tegenslagen weer lekker in haar vel:  'Dat is mij heel wat waard’
    WK sprint

    Ter Mors zit na tegensla­gen weer lekker in haar vel: 'Dat is mij heel wat waard’

    Jorien ter Mors is ergens goed in waarin ze eigenlijk helemaal niet wil uitblinken: klimmen uit een (diep) dal. ,,Ja, wat dat betreft kun je me wel een ervaringsdeskundige noemen", zegt de drievoudig olympisch kampioene met de nodige zelfspot in Hamar, waar komend weekend de WK Allround & Sprint worden gehouden. ,,De laatste jaren heb ik dat helaas iets te veel moeten doen. Ik weet dus inmiddels wel hoe ik moet terugkomen na tegenslag."