Dolblije Nuis rekent nog maar eens af met het verleden

VideoKjeld Nuis rekende in 2017 overal waar mogelijk af met zijn eigen historie. ,,Daar heb ik het maar druk mee", lacht hij na zijn indrukwekkende baanrecord waarmee hij een olympisch ticket voor de 1000 meter binnenhaalde. 'De beste schaatser die nooit wereldkampioen werd' werd in februari in Gangneung wereldkampioen en na vandaag is het eveneens zeker dat 'de grootste schaatser die nooit aan de Spelen deelnam' gewoon naar de Spelen gaat.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Ik hoorde ook vandaag alles tussendoor. Het kabaal. De rondetij­den. Maar steeds dacht ik weer: fuck it, gewoon doen wat je moet doen.

Kjeld Nuis

Door Tim Reedijk

Zijn telefoon gaat. 'Ik ben bijna klaar', zegt Nuis. En daar is alweer de volgende vraag van de media over zijn 1000 meter. 1.07,64, een baanrecord in Thialf en een wereldrecord laaglandbaan. Grijnzend staat hij de pers te woord over zijn beste race ooit, zoals hij zelf zegt. ,,Dit was een vlekkeloze 1000 meter, het ging bijna vanzelf. Ik voel nog niet dat ik naar de Spelen ga."

Zelf zocht de wereldkampioen meteen na afloop zijn tijd op het scorebord, die hij niet meteen kon vinden. Totdat het ineens in beeld kwam: 1.07,64. ,,Toen werd ik wel even helemaal gek", zegt Nuis. ,,Dat geeft een bom zelfvertrouwen. Ik wist dat ik het kon, ik rijd een goed seizoen en voel me fit. Maar dit..."

In 2009 werd Nuis op het olympisch kwalificatietoernooi derde op de 1000 meter, maar werden dankzij nominaties de lager geklasseerden Mark Tuitert en Jan Bos naar de Spelen van Vancouver in 2010 gestuurd. In 2013 werd hij ziek, twee weken voor het OKT. Hij finishte slechts als zesde op de 1000 meter en als vierde op de 1500 meter: geen Olympische Spelen in Sotsji. Zelf nuanceert hij dat een beetje. ,,In 2009 zat ik als 19-jarige gewoon bij de top-3 en vier jaar geleden was ik ziek. Maar natuurlijk voelt dit als afrekenen met het verleden. Daar heb ik het maar druk mee", lacht hij, wijzend op de naam 'beste schaatser die nooit wereldkampioen werd'. In februari werd hij dat wél, in Gangneung op de 1000 en 1500 meter. En nu gaat de Leidenaar dus ook 'gewoon' naar de Spelen.

Nuis erkent dat de druk er vol op stond in een uitverkocht Thialf. Hij doet er tegenwoordig alles aan om de druk onder controle te krijgen, van een sportpsycholoog tot ademhalingsoefeningen. Hij wil zich afsluiten voor de druk, voor de omstandigheden. ,,Maar ik hoorde ook vandaag alles tussendoor. Het kabaal. De rondetijden. Maar steeds dacht ik weer: fuck it, gewoon doen wat je  moet doen."

En zo lukte het Nuis om zich toch te kwalificeren voor Pyeongchang. Morgen maakt hij kans op een tweede olympisch ticket op de 1500 meter. Een klein feestje? ,,Nee, geen champagne en vroeg naar bed. Maar ik ben natuurlijk megablij."

Volledig scherm
© ANP